Art Centre Delft biedt oase van rust in artistieke sfeer



 

De Randstad associeer je bijna automatisch met hectiek, geluid en prikkels. Frappant hoe je als vanzelf helemaal zen wordt wanneer Google Maps je navigeert richting Art Centre Delft. Het landgoed dat zich daar uitstrekt over achttien hectare biedt een groene oase van rust, die op een even natuurlijke als verrassende wijze hand in hand gaat met het artistieke DNA van deze veelzijdige evenementenlocatie. Weer eens wat anders dan Delfts blauw.

Tekst: Aart van der Haagen


Onvoorstelbaar eigenlijk. Over de nabijgelegen snelweg A13 raast het verkeer in een onophoudelijke stroom door en vrijwel om de hoek ligt Rotterdam The Hague Airport, dat de twee grote steden plus Delft via het luchtruim omsluit. In een regio waar elke vierkante meter telt, ligt een groene zone die de gasten gevoelsmatig oneindige bewegingsvrijheid geeft. In deze parkachtige omgeving kun je zomaar een uur tussen de bomen, waterpartijen, terrassen en zorgvuldig verspreide kunstwerken door slenteren en je heerlijk verloren voelen. Het hoofd leegmaken, alles resetten, nieuwe energie laten binnenstromen, zachtjes muzikaal omlijst door het getsjilp van de vogels en het geruis van de bladeren. Een droom van een feestlocatie, vrijwel onbegrensd in mogelijkheden, maar net zo geschikt voor congressen, boardmeetings, presentaties, teambuildingsactiviteiten en brainstormsessies. Compact en intiem als het moet of juist wat grootschaliger, zonder het massale karakter dat veel accommodaties ken-merkt. Elk gezelschap kan zich hier terugtrekken in zijn eigen bubbel.



Boerderij uit 1800

Zo heeft de historie het bepaald: dit groene territorium blijft puur en gevrijwaard van de menselijke drang om zich elk stukje natuur toe te eigenen. Hier delen de bezoekers de fascinerende beeldentuin met zijn groene vergezichten. De artistieke aanvulling en invulling ontkiemde 23 jaar geleden, toen kunstenares Paula Kouwenhoven (inmiddels helaas overleden) en haar echtgenoot Jeroen van Schie, aannemer, hier neerstreken. "Zij kochten het landgoed met de boerderij, die uit 1800 stamt", vertelt Tamar Maagdenberg, locatiemanager van Art Centre Delft. "Het voorhuis daarvan staat er nog, de rest onderging een grondige renovatie en mettertijd volgden diverse uitbreidingen. De galerie leende zich uitstekend voor exposities en workshops, maar daarnaast kwamen er steeds meer aanvragen voor feestjes en andere gelegenheden, waarmee het geheel zich langzaam ontwikkelde tot een vergader- en evenementenlocatie. De persoonlijke aandacht voor de gasten is daarbij altijd behouden gebleven." Organisch ontstaan dus feitelijk en dat sluit naadloos aan bij de groene, ecologische sfeer. Schapen van de naburige herder onderhouden toegewijd en nauwkeurig het gras.



Kunst van overal

Vandaag de dag telt Art Centre Delft negen ruimtes, verspreid over diverse gebouwen, maar de natuur blijft zelfverzekerd domineren. "Waar je ook bent, zelfs binnen sta je altijd in verbinding met buiten", zegt Maagdenberg. "Enerzijds door glaspartijen van grond tot plafond en openslaande deuren, anderzijds door de inrichting met circulaire materialen." Moderne audiovisuele faciliteiten, luxe koffieapparaten en overal sanitaire voorzieningen mag je welhaast verwachten, waar de vele kunstwerken expliciet tot de verbeelding spreken. Een wisselende eigen collectie, waarop Paula Kouwenhoven niet te veel haar stempel wilde drukken. "Ze voelde nooit de behoefte om haar eigen werk overal in de schijnwerpers te zetten. Juist niet. Je vindt hier, ook in de beeldentuin, hedendaagse kunst uit alle hoeken van de wereld. Naast de eigen collectie houdt de stichting die dit beheert drie tot vier keer per jaar een tentoonstelling in de galerie, waarbij ruimte bestaat om thema's in te vullen. In 2024 stellen we water centraal, ook via lezingen en workshops. Wat betekenen al die regen en stormen in de huidige tijd? Welke innovatieve oplossingen zijn er om de aarde op dit vlak leefbaar te houden?"



Green Key Gold

Aan duurzaamheid draagt Art Centre Delft graag proactief zijn steentje bij, vanuit een intrinsieke motivatie. Sinds 2016 krijgt de locatie jaar op jaar het Green Key Gold-certificaat toegekend en dat zit hem echt niet alleen maar in de aanwezigheid van negentig zonnepanelen en circulaire materialen. "De catering, die we volledig in eigen huis verzor-gen, is volledig op biologische basis en voor tachtig procent vegetarisch geori?nteerd. Daarbij maken we dankbaar gebruik van onze eigen moestuin en streekproducten, zoals eieren en vlees van de boer hiernaast. Overschotten vinden steevast een goede bestemming via Too Good To Go. We bereiden alles vers en onze gasten geven vaak aan dat ze echt terugkomen voor onze catering." Voor elk gezelschap

van pakweg zes tot 200 personen heeft Art Centre Delft wel een geschikte plek met de juiste ambiance en na voltooiing van de serre komende zomer kan de artistieke oase van rust ook groepen tot 250 personen verwelkomen, desgewenst in combinatie met het organiseren van informele bezigheden. "Schilderworkshops, rondleidingen door het beeldenpark en teambuildingsactiviteiten via partners, zoals schapendrijven of boogschieten." Niet bepaald wat je verwacht wanneer je in alle hectiek tussen Rotterdam en Den Haag reist.

www.artcentredelft.com

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Art Centre Delft Vergaderlocatie Trainingslocatie Delft Delft Convention Bureau
Art Centre Delft | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Rotterdamseweg 205
2629 HD
Delft
Nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement