Locatietour Delft: Stad van historie, innovatie en creatie



Waarom blinkt Delft uit in historie, innovatie en creatie? En hoe dragen die thema’s bij aan het succes van jouw zakelijke bijeenkomsten? Die antwoorden krijgen veertig eventplanners eind oktober tijdens de Locatietour door Delft. 

Fotografie: BFoto



De Locatietour Delft start in Museum Prinsenhof waar de meeting- en eventplanner alvast op eigen gelegenheid door het museum mogen lopen. Dit klooster uit 1400 werd in de zestiende eeuw het werk- en woonverblijf van Willem van Oranje. De kogelgaten van de dodelijke schoten die Balthasar Gerards in 1584 op de prins loste, zijn nog altijd te zien, net als diverse schilderijen en objecten die met Willem van Oranje en zijn nazaten te maken hebben. De grote trots op MICE-gebied is de Van der Mandele Zaal, waar de kruidentuin van de nonnen heeft plaatsgemaakt voor een met glazen panelen overdekte ruimte met uitzicht op de Waalse kerk (eveneens af te huren). Voor kleinere bijeenkomsten zoals vergaderingen, workshops en presentaties is de Kamer van Charitate beschikbaar.



Museumhuis

Onderverdeeld in een Delfts blauw Team Tulp en Team Kopje gaan de deelnemers de andere locaties in Delft verkennen. Het eerstgenoemde team loopt naar Museumhuis Van Meerten. Deze locatie wordt samen met 35 andere museumhuizen beheerd door Vereniging Hendrick de Keyser. Het huis werd tussen 1893 en 1904 bewoond door Lambert van Meerten en zijn zus Dina. Dankzij het succes van zijn destilleerderij beschikte Lambert over een grote collectie kunst en antiek die hij in het huis tentoonstelde. Zijn collectie bouwmateriaal uit de zeventiende eeuw liet hij tijdens de bouw in 1893 in het huis verwerken. Het interieur doet dankzij het mooie meubilair, oude schouwen, kasten met antiek en het mooie timmerwerk van de balkenplafonds, deuren en lambrisering dan ook eerder zeventiende-eeuws aan. Sinds 2019 is het museumhuis open voor publiek. De locatie is beschikbaar voor kleinschalige events en private diners. Ook is er een fraaie binnentuin.



Oude en Nieuwe Kerk

Vanuit het museumhuis Van Meerten loop je via de sfeervolle straatjes van het stadscentrum in minder dan tien minuten naar de Markt. Tegenover het historische stadhuis staat de imposante Nieuwe Kerk uit 1380, die natuurlijk bekend is vanwege het praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelder waar de meeste telgen uit het Huis Oranje-Nassau zijn bijgezet. Omdat de grafkelder moet worden uitgebreid, wordt er op dit moment archeologisch onderzoek gedaan. Via kijkgaten en informatiepanelen krijg je daar alles over mee. Gelukkig is de Nieuwe Kerk nog steeds beschikbaar voor diners (inclusief vloerverwarming), al dan niet in combinatie met een rondleiding. 

In de Oude Kerk uit 1246 liggen geen Oranjetelgen, maar wel personen die qua innovatie en creativiteit hun tijd ver vooruit waren zoals Johannes Vermeer en Antoni van Leeuwenhoek (uitvinder van de microscoop). Ook zijn er regelmatig exposities te vinden. De Oude Kerk is met name in het voorjaar, de zomer en het najaar een prachtige locatie voor recepties, concerten en diners. 



Oude bibliotheek

Na een hele ochtend locaties verkennen, is het tijd voor een uitgebreide lunch in het prachtige atrium van de DOB-Academy. De afkorting DOB verwijst naar de voormalige functie van het gebouw (de universiteitsbibliotheek van de TU Delft). Het pand uit 1915 in neo-renaissance stijl is nu een opleidingsinstituut voor professionals die actief zijn in de offshore energiesector. De locatie biedt vijf zalen voor live, online en hybride vergaderingen en evenementen. In het interactieve LAB kun je je zelf aan de slag met diverse technische opstellingen; ideaal voor een teambuildingsactiviteit! 



Uit het lood

Het tocht naar de volgende locaties begint met een rondvaart door de grachten van Delft. Tijdens de tocht krijgen de deelnemers meer te horen over de geschiedenis van de oude stad. Zo blijkt de toren van de Oude Kerk bijna 2 meter uit het lood te staan. De 9.000 kilo wegende Trinitasklok wordt alleen bij bijzondere gelegenheden geluid omdat de trillingen schade aan de toren veroorzaken. Ook over de TU Delft komt tijdens de vaart leuke achtergrondinformatie aan bod. Deze universiteit werd in 1842 geopend en deed dienst als inkomstenbron naast de bierindustrie die sinds de middeleeuwen voor de welvaart van de stad zorgde.



Landschapspark
Eenmaal aangekomen bij Royal Delft, zet team Tulp de reis voort in een ouderwetse paardentram. Plek van bestemming is Art Centre Delft. Deze voormalige negentiende-eeuwse boerderij is omgebouwd tot een galerie waar regelmatig tentoonstellingen worden georganiseerd. In het pand vind je diverse vergaderzalen. In het landschapspark dat om de boerderij heen ligt, vind je het Paviljoen en een op een yurt geïnspireerde locatie. In het park staan diverse kunstwerken en projecten die onder andere in samenwerking met de TU Delft worden uitgevoerd. Een mooi voorbeeld is de Hortus Oculus, een belevingstuin voor mensen met een visuele handicap. Het park wordt onderhouden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook werkt de locatie met behulp van zonnepanelen en windmolens eigen energie op. Ingrediënten voor lunch en diner komen grotendeels uit eigen moestuin.



Delfts blauw

Bij Royal Delft, ook wel bekend als De Koninklijke Porceleyne Fles, staat het Delfts blauwe aardewerk centraal. De fabriek stamt uit 1653 en is de laatste productielocatie van echt Delfts blauw. Tien meesterschilders zijn verantwoordelijk voor de sierlijke schilderingen op de producten die in de showroom staan uitgestald. Sinds 1 juni is Royal Delft officieel een museum. Nog altijd loop je hier door diverse ruimtes met talloze objecten (waaronder de collectie Delfts aardewerk van Koning Willem III) en bouwkeramiek die de afgelopen eeuwen in de fabriek zijn geproduceerd. Het bouwkeramiek is onder andere gebruikt bij de bouw van de Beurs van Berlage en het Vredespaleis in Den Haag. Pronkstuk is de enorme Nachtwacht van Delfts blauwe tegels. In het museum kunnen evenementen worden georganiseerd, inclusief een ruimte voor schilderworkshops. In de werkplaats in de fabriek worden rondleidingen georganiseerd en kunnen kleine events worden georganiseerd. Ook wordt daar hard gewerkt aan een nieuwe expositieruimte. 



Theater

Delft kent naast historische en kunstzinnige locaties een modern theater. Het complete gezelschap wordt in Theater de Veste getrakteerd op een kort optreden van cabaretier Pieter Jouke. Zijn impressie van prins Bernhard junior laat hij achterwege, wel krijgt hij de zaal aan het lachen met leuke feitjes over Delft. Theater de Veste beschikt over een ruime theaterzaal waar live, online en hybride evenementen kunnen plaatsvinden. Ook is er een sfeervol theatercafé en een ruime lobby. Daarnaast heeft de locatie een uitgebreid college- en debataanbod. Samen met de TU Delft en de Amsterdamse Theaterschool werkt Theater de Veste aan het ‘theater van de toekomst’. Dit is een onderzoek naar hoe theatereducatie inclusiever kan worden gemaakt, bijvoorbeeld met behulp van pop-up voorstellingen op straat.



Naborrelen

De laatste locatie van de dag is de Bierfabriek, de perfecte locatie om een enerverende dag goed af te sluiten. De Bierfabriek brouwt diverse bieren in eigen brouwerij, die je zelf kunt tappen aan de speciale taptafels in het café. De andere grote trots van deze locatie is het boerderijkippetje van de houtskool-barbecue grill. De Bierfabriek beschikt over verschillende ruimtes voor bedrijfsborrels of -diners. Aan het einde van de dag sluit wethouder Bas Vollebregt (Economie, Cultuur, Grondzaken en vastgoed) nog even aan om de aandacht te vestigen op de diverse innovatieve projecten in Delft (op dezelfde dag weet het Vattenfall Solar Team van de TU Delft zich te kwalificeren voor de Solar Challenge Morocco, het onofficiële wereldkampioenschap voor zonne-auto’s. Een week later win het team brons). Iedereen kijkt zeer tevreden terug en ook op social media gonst het nog dagenlang na over deze wederom succesvolle Locatietour. Delft heeft indruk gemaakt!


Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de zakelijke mogelijkheden in Delft? Neem voor kosteloos en vrijblijvend contact op met Delft Convention Bureau. Kijk voor meer informatie op www.delftconventionbureau.com.


Over de Locatietour
De Locatietour Delft is georganiseerd door Linda op Locatie en Delft Convention Bureau. Op de website vind je meer informatie en impressies van eerder georganiseerde tours. Wil je op de hoogte blijven? Stuur dan een e-mail naar info@lindaoplocatie.nl.



Aftermovie: BroerZ

Aan de slag met Instagram Stories

In Museum Prinsenhof gaf social media expert Kirsten Jassies de deelnemers een spoedcursus Instagram Stories. Deze functie op Instagram kun je inzetten als een visueel dagboek om bijvoorbeeld je dag als event- of locatiemanager te verslaan. Met Stories ben je zichtbaar bij je doelgroep en krijg je beter contact met je volgers. Uiteindelijk kunt je er zelfs business uit halen. Bedenk wel dat je je Story in één keer goed moet doen, aanpassen kan niet!

Maak het speels
Ben je aanwezig tijdens een evenement en wil je een Story maken? Denk als een regisseur en neem je volgers mee. Hoe verloopt je reis? Waar kom je aan? Waar is het te doen? Wissel foto’s en video’s af en maak gebruik van stickers of gifjes. Kleine, bewegende elementen maken foto’s speelser. Zit er geen geschikt gifje tussen? Maak dan een business account via giphy.com aan en laat je eigen gifje goedkeuren. Speel ook met verschillende lettertypes en bewegende letters. Onderaan je Story kun je ook een emoji-slider toevoegen waarmee mensen kunnen aangeven hoe leuk of belangrijk ze jouw post vinden. Stel ook zeker een vraag om interactie te creëren (en neem de moeite om deze te beantwoorden!), maak maar deze vraag niet te lastig. Mensen zijn aan het swipen en lezen.

Gebruik tags en hashtags
Net als bij posts is het belangrijk dat je mensen in je Story tagt (@naam) zodat zij een melding krijgen en kunnen reageren op je post. Communiceer als organisator van het event welke hashtags de deelnemers kunnen gebruiken zodat mensen die zoeken naar het betreffende evenement of bedrijf je post tegenkomen. Hashtags werken overigens niet voor stories, alleen voor berichten en reels, dus stimuleer deze juist als je een event hebt.  

Kies het juiste moment
Denk ten slotte goed na over het moment waarop je post. Heb je gedurende de dag tijd om verschillende Stories te maken, dan is dat een ideale manier om mensen op de hoogte te houden. Je Story staat na het posten namelijk vooraan waardoor deze eerder wordt opgemerkt. Het is dan de kunst om binnen een paar uur de interactie op gang te brengen zodat de post aan meer mensen wordt getoond. Wil je je het liever beperken tot één post, plaats deze dan aan het einde van de dag als terugblik op de dag. 



 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Locatietour Delft Delft Convention Bureau Museum Prinsenhof Delft Museumhuis Van Meerten Oude Kerk Delft Nieuwe Kerk Delft DOB-Academy Rondvaart Delft Royal Delft Art Centre Delft Bierfabriek Delft Theater de Veste Stalhouderij Delftse Hout Locatietour Delft Linda op Locatie Ingrid Rip
Delft Marketing

Algemene voorwaarden | privacy statement