Telefoon op de zaak of privé? 5 dingen om te weten



Twijfel je als kleine ondernemer tussen een zakelijke telefoon of een privé abonnement? Een sim only of normaal abonnement? Veel kleine ondernemers kiezen uiteindelijk voor een consumentenabonnement en wij vertellen je waarom. Zo kun je zelf beslissen wat het beste past bij jouw situatie.

Verschillende soorten abonnementen
Er zijn twee soorten telefoonabonnementen: zakelijk en privé. Met een zakelijk abonnement krijg je extra's zoals klantenservice die altijd bereikbaar is en snel hulp bij technische problemen. Privéabonnementen zijn vaak goedkoper en je zit er minder strak aan vast, maar je mist dan wel de speciale voordelen voor bedrijven.

BTW
Als je een mobiele telefoon koopt voor je bedrijf, komt er 21% btw bij. Die btw kun je terugkrijgen als je de telefoon voor ten minste 10% voor werk gebruikt. Voor de inkomstenbelasting moet je kijken naar de prijs zonder btw. Als die meer dan €450 is, ziet de belastingdienst het als een investering en moet je het bedrag verspreid over minstens 5 jaar afschrijven. Is de telefoon goedkoper dan €450, dan valt het onder de gewone bedrijfskosten. In beide gevallen moet je wel rekening houden met hoeveel je de telefoon privé gebruikt. Heb je al een privételefoon? Dan kan het slim zijn om die voor je bedrijf te gebruiken. Je zet de telefoon dan voor de marktwaarde zonder btw in je boekhouding, met 0% btw. Je kunt de btw dan niet terugvragen, maar het bedrag wel aftrekken van je inkomsten, wat je winst verlaagt en je dus minder belasting betaalt. Vergeet niet om aan te passen voor privégebruik.

Administratie
Veel zzp'ers die net beginnen, nemen een privé telefoonabonnement dat ze ook voor hun werk gebruiken. Maar wat betekent dit voor het zakelijke gebruik van je telefoon? Er zijn bepaalde regels voor. Je kunt de kosten voor het zakelijke gebruik van je telefoon aftrekken van de belasting, maar je moet dan wel een aparte administratie bijhouden voor deze kosten. Je telefoonrekening hoeft niet op de naam van je bedrijf te staan; je kunt ook kosten opgeven die op je privénaam en -rekening staan bij de Belastingdienst. Een groot voordeel is dat je niet twee keer hoeft te betalen voor je abonnement. Ben je pas net begonnen? Dan is het zelf bijhouden van je telefoonkosten misschien nog wel te doen, maar er zijn ook apps en tools die je kunnen helpen om je privé- en zakelijke kosten makkelijk uit elkaar te houden.

Sim-only opties
Een andere optie dan een gewoon telefoonabonnement is een sim only onbeperkt internet abonnement. Dan gebruik je je eigen telefoon verder en betaal je alleen voor data en bellen. Deze abonnementen, of je ze nu zakelijk of privé gebruikt, kun je van de belasting aftrekken. Het is wel belangrijk dat je goed bijhoudt hoeveel je zakelijk gebruikt. Je moet dit namelijk goed kunnen aantonen.

Privé- en zakelijk gescheiden houden
Het kan zijn dat je privé- en zakelijke telefoonkosten apart wilt houden. Je zou in dat geval twee verschillende abonnementen kunnen nemen. Dit is wel vaak duurder dan één abonnement voor alles gebruiken. Kijk altijd goed naar de kosten en om te beslissen wat voor jou het beste werkt.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement