Succesvol netwerken: Hoe maak je connecties op een bijeenkomst



Netwerken is een belangrijk onderdeel van elke carrière of onderneming. Of je nu een zakelijke conferentie of een informeel netwerkevenement bijwoont, het is essentieel om zinvolle contacten te leggen met de mensen die je ontmoet. Het is niet genoeg om alleen maar een praatje te maken. Om succesvol te kunnen netwerken, moet je proactief zijn en jezelf neerzetten als een expert in je vakgebied. Hier zijn enkele tips over hoe je het meeste uit een zakelijke bijeenkomst haalt en sterke relaties opbouwt met belangrijke contacten.
 
Het voorbereiden van een zakelijke bijeenkomst

Als je een goede indruk wilt maken op een zakelijke bijeenkomst of netwerkevenement, moet je van tevoren beginnen met plannen en op tijd visitekaartjes drukken. Voordat je naar het evenement gaat, zorg je ervoor dat u de locatie van het evenement kent. Onderzoek de mensen die je gaat ontmoeten en kom zoveel mogelijk te weten over hun organisatie. Hoewel je geen diepgaande analyse van de organisatie hoeft te maken, zal een basiskennis je helpen om interessantere gesprekken te voeren. Als je een conferentie bijwoont, zorg er dan voor dat je vertrouwd raakt met de onderwerpen die zullen worden besproken. Woon andere gerelateerde evenementen bij in de aanloop naar de conferentie. Je kunt je ook aansluiten bij een netwerkgroep om je netwerkvaardigheden te oefenen in een veilige en ondersteunende omgeving.
 
Een goede eerste indruk maken
Bij het netwerken is de eerste indruk die je maakt doorslaggevend voor het succes van je bijeenkomst. Een goede eerste indruk maken is vaak een kwestie van goede etiquette, zoals het geven van een professioneel visitekaartje. Wil je zo’n kaartje? Dan zijn drukkerijen zoals Peterprint goed in het opleveren hiervan.. 
 
Daarnaast adviseren we je om deze tips te gebruiken  om een positieve eerste indruk te maken bij jouw volgende zakelijke bijeenkomst:
 
1. Kom vroeg - Je wil niet als laatste aankomen. Dan kom je over als ongeorganiseerd en onattent.

2. Draag kleding die bij de gelegenheid past - Als je een formele vergadering bijwoont, draag dan een passend pak of jurk. Als je een informele vergadering bijwoont, draag dan iets dat schoon en fatsoenlijk is.

3. Spreek duidelijk en maak oogcontact - Zorg ervoor dat je duidelijk spreekt en dat je de persoon met wie je spreekt aankijkt. Vermijd friemelen, spelen met je handen of je telefoon, of rondkijken in de kamer.

4. Schud stevig de hand - Handdrukken zijn een subtiele manier om de persoonlijkheid van een ander in te schatten. Wanneer je handen schudt, zorg er dan voor dat je stevig en zelfverzekerd bent. Vermijd slappe en klamme handen, evenals een botverpletterende greep.

5. Vermijd onderbrekingen - Onderbreek andere mensen niet als ze aan het woord zijn en geef ze de tijd om hun punt te maken. Vermijd zinnen van anderen af te maken of over hen heen te praten.
 
De juiste vragen stellen
De vragen die je stelt laten anderen zien waarin je geïnteresseerd bent en wat jouw expertise is. De juiste vragen kunnen je ook helpen om sterkere relaties op te bouwen met potentiële klanten en collega's. Wanneer je een zakelijke bijeenkomst bijwoont, stel dan vragen over de persoon met wie je spreekt en de organisatie waar zij bij horen. Je kunt ook vragen stellen over onderwerpen die relevant zijn voor de vergadering. Hier zijn enkele voorbeelden:

- Wat is jouw rol bij het bedrijf? - Dit zal je helpen te bepalen op welke gebieden je je het beste kunt richten bij het netwerken.
- Met welke uitdagingen word je geconfronteerd? - Dit kan je helpen uit te zoeken of er een potentieel project is om aan te werken of een kans om zaken door te verwijzen.
- Wat zoek je in een leverancier/investeerder/partner? - Dit zal je helpen begrijpen wat de persoon zoekt in een relatie.
 
Actief luisteren
Actief luisteren is een vaardigheid die alle goede netwerkers zouden moeten hebben. Het is niet simpelweg wachten op je beurt om te spreken, maar laat zien dat je betrokken en geïnteresseerd bent in wat de ander zegt. Actief luisteren kan je helpen een betere indruk te maken, belangrijke punten uit een gesprek te onthouden en te laten zien dat je geïnteresseerd bent in het opbouwen van een relatie met de persoon met wie je spreekt. Hier volgen enkele tips voor actief luisteren:

- Vermijd afleiding - Zorg ervoor dat je gericht bent op de persoon met wie je spreekt en niet wordt afgeleid door andere dingen.
- Plan niet wat je hierna gaat zeggen - Als je plant wat u hierna gaat zeggen, mis je iets van wat de persoon zegt.
- Houd oogcontact met de persoon met wie je spreekt - Dit laat zien dat u betrokken en geïnteresseerd bent in wat de persoon zegt.
- Let op je lichaamstaal - Zorg ervoor dat je lichaamstaal overeenkomt met je woorden. Als je met iets in je handen zit te friemelen, kom je nerveus en afgeleid over.
 
Je expertise delen
Je kunt de vergadering ook gebruiken om je expertise te delen en anderen te helpen. Als je kennis en ervaring hebt op een bepaald gebied, kun je aanbieden de mensen die je ontmoet te helpen. Maar wees voorzichtig: je wilt niet opdringerig of neerbuigend overkomen. Het is belangrijk om de tijd van mensen te respecteren en ervoor te zorgen dat ze je hulp echt nodig hebben voordat je die aanbiedt. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om hen te helpen en dat je hun probleem volledig begrijpt voordat je hulp aanbiedt. Je kunt ook aanbieden om zaken door te verwijzen of mensen voor te stellen aan anderen in je netwerk. Dit kan een gemakkelijke manier zijn om je netwerk uit te breiden en waardevolle connecties in je vakgebied te maken. Hier zijn enkele tips:

- Bied jouw hulp en expertise vroeg aan - Je wilt niet wachten tot het einde van de vergadering om je hulp aan te bieden. Je wilt opvallen en laten zien dat je proactief bent.
- Wees specifiek met je hulp - Of je nu aanbiedt hen te helpen een probleem op te lossen of zaken naar hen door te verwijzen, wees specifiek over wat je aanbiedt.
- Wees oprecht - Je wilt niet nep of onoprecht overkomen. Zorg ervoor dat je echt wilt helpen en dat je iets aanbiedt dat nuttig is.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement