Goud inwisselen doe je zo!



Als de goudprijs momenteel op een hoog punt staat en jij in het bezit bent van goud, overweeg je misschien om het edelmetaal te verkopen. Niet gek, want in dat geval krijg je waarschijnlijk een leuk bedrag voor jouw goud. Wanneer je nog niet eerder goud ingewisseld hebt, weet je mogelijk niet hoe dit in zijn werk gaat. Om te voorkomen dat je voor een verkeerde aanpak kiest, vertellen wij je in deze tekst hoe goud inwisselen in zijn werk gaat.

Stel de waarde van jouw goud vast 
Wanneer je iets wilt verkopen, moet je eerst de waarde vaststellen. In het geval van goud is dit niet anders. Sommige mensen denken dat zij dit zelf kunnen doen. Er wordt dan allereerst gekeken naar de goudprijs. Deze koers geeft de waarde van goud in ounces (oz.) aan. Als je weet hoeveel jouw goud weegt, kun je dit omrekenen naar ounces. Door het gewicht in ounces te vermenigvuldigen met de goudprijs, weet je hoeveel jouw goud waard is. Althans, dat denken veel mensen. Helaas is het niet altijd zo simpel.

Een gouden sieraad of munt kan behoorlijk zwaar zijn, maar ze zijn lang niet altijd helemaal van goud gemaakt. Hierdoor schat je de waarde van jouw goud mogelijk (veel) te hoog in. Daarnaast zit er verschil in het aantal karaat. Dit heeft ook invloed op de waarde van jouw goud. Kortom: zonder specifieke kennis is het vrijwel onmogelijk om zelf de waarde van jouw goud vast te stellen. 

Laat goud bij voorkeur taxeren
Omdat je zelf de waarde van goud eigenlijk niet vast kunt stellen, weet je misschien niet hoeveel je voor dit edelmetaal kunt vragen. Je kunt lukraak een prijs vaststellen, maar dit is niet verstandig. Als je jouw goud voor (veel) te veel geld aanbiedt, is er waarschijnlijk niemand die interesse heeft. Stel je een veel te lage prijs vast? Dan krijg je achteraf mogelijk spijt van de verkoop. 

Wie een goede inschatting wil krijgen van de waarde, laat zijn goud taxeren door een professional op het gebied van goud inkoop. Je kunt online een afspraak maken bij een goudexpert, maar dit hoeft niet. Vaak kun je ook gewoon binnenlopen. Jouw goud wordt ter plekke getaxeerd en je mag hier zelf bij aanwezig zijn. Doordat een goudexpert alles over goud weet, kan hij je precies vertellen voor welk bedrag je jouw edelmetaal ongeveer kunt verkopen. Tijdens de taxatie kijkt hij ook of er eventueel sprake is van verzamelwaarde.

Ga op zoek naar een koper
Als je weet hoeveel jouw goud waard is, kun je besluiten of je het gaat verkopen of niet. Wil je goud inwisselen? Dan moet je hier een geschikte koper voor vinden. Richt je bij voorkeur niet tot websites voor tweedehands spullen of sociale media, want hier krijg je vrijwel nooit een eerlijke prijs voor goud. Dit is wel het geval als je jouw goud verkoopt aan een goudexpert. Als uit de taxatie blijkt dat jouw goud geld waard is, zal hij hier een bod op uitbrengen. Jij bepaalt vervolgens zelf of je hierop ingaat of niet. Wanneer je jouw goud aan hem verkoopt, krijg je het geboden bedrag vaak direct contant uitgekeerd.

Afbeelding van Daniel Dan outsideclick via Pixabay 
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement