Wat is het verschil in rente bij een zakelijk krediet en een zakelijke lening?



Wanneer je een zakelijke financiering afsluit, betaal je rente. Dit geldt zowel voor een zakelijke lening als voor zakelijk krediet. Daarom denk je misschien dat het niet uitmaakt voor welke van de twee financieringsvormen je kiest. Toch moet je weten dat er wel verschil zit in de rente over een zakelijke lening en zakelijk krediet. Om ervoor te zorgen dat jij geen financieringsvorm kiest waar je spijt van krijgt, leggen we je in deze tekst uit wat het rente verschil bij een zakelijk krediet of zakelijke lening is. Hopelijk helpt dit jou om de financieringsvorm te kiezen die het beste aansluit op jouw situatie. 

Rente over het hele bedrag vs. rente over het opgenomen bedrag
Zakelijk krediet en een zakelijke lening lijken qua naam misschien veel op elkaar, maar toch zit er behoorlijk wat verschil tussen beide financieringsvormen. Dit komt onder meer tot uiting als we naar de rente van deze zakelijke financieringen kijken. Bij zakelijk lenen betaal je bijvoorbeeld rente over het hele bedrag dat je leent. Dit is op zich niet gek, want een geldverstrekker maakt het geldbedrag in één keer over op jouw zakelijke rekening. Hierdoor heb je de beschikking over het hele bedrag. 

In tegenstelling tot de rente over een zakelijke lening betaal je bij zakelijk krediet geen rente over het hele bedrag. Een geldverstrekker stort het geld namelijk niet op jouw rekening, maar maakt het over naar een rekening die zij speciaal voor jou openen. Doordat jij toegang krijgt tot deze rekening, bepaal je zelf wanneer en hoeveel je opneemt. Staat er 200.000 euro voor je klaar en neem je hier ‘slechts’ 100.000 euro van op? Dan berekent een geldverstrekker alleen rente over de 100.000 euro die je opneemt.

Hoeveel rente betaal je?
Je weet inmiddels wat het belangrijkste verschil is tussen de rente bij zakelijk krediet en een zakelijke lening. Voordat je één van beide financieringsvormen afsluit, wil je vast ook weten hoeveel rente je betaalt. Helaas kunnen we je dit op voorhand niet precies zeggen. De rente over zakelijk krediet en een zakelijke lening hangt namelijk af van verschillende factoren. Een geldverstrekker kijkt bijvoorbeeld naar de rentestand. Doordat deze kan veranderen, betaal je op het ene moment een hogere rente dan op het andere moment. Daarnaast hangt de hoogte van de rente af van de financiële situatie van jouw bedrijf.

Hoe is de rente opgebouwd?
Alhoewel we je niet precies kunnen vertellen hoeveel rente je betaalt, kunnen we je wel inzicht geven in de manier waarop de rente is opgebouwd. De rente bestaat uit een viertal vaste onderdelen. Dit zijn de basisrente (marktrente), kapitaalkosten, marge en operationele kosten. Hierin zijn niet alleen de kosten verwerkt, maar ook de winst(marge) die een geldverstrekker overhoudt aan het uitlenen van geld. 

Naast de vaste onderdelen is er een onderdeel dat specifiek bedoeld is voor jouw situatie. Dit zijn de risicokosten. Hiermee dekt een geldverstrekker het risico af dat een zakelijke financiering niet wordt afgelost. De hoogte van de risicokosten hangt samen met de financiële situatie van jouw bedrijf. Gaat het je financieel voor de wind? Dan vallen de risicokosten lager uit dan wanneer je er slecht(er) voorstaat.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement