Officiële Oosterscheldekreeftopening in Zierikzee



Zeeland is de enige provincie van Nederland waar Oosterscheldekreeft, met een eigen DNA-structuur, gevangen wordt. Al 23 jaar werd traditiegetrouw de eerste Oosterscheldekreeft in Zierikzee aan wal gebracht.

Ook dit jaar zal de eerste Oosterscheldekreeft gevangen in de Oosterschelde op donderdag 28 maart in Zierikzee aan land worden gebracht. Daarmee heeft Zierikzee naast de officiële opening van het kreeftenseizoen ook haar eigen feest.

Zierikzee is daarnaast ook de bakermat van de Oosterscheldekreeft. Immers de meeste kreeftenvissers uit Zeeland zijn afkomstig van Schouwen-Duiveland. Dit komt vooral, omdat het voormalige eiland Schouwen-Duiveland ingeklemd is tussen de Oosterschelde en het Grevelingenmeer waar de meeste Oosterscheldekreeften vandaan komen.

Om ca. 12.30 uur zal de eerste kreeftenfuik ter hoogte van de Val bij Zierikzee op de Oosterschelde worden gelicht door kreeftenvisser Lennard Timmer met zijn schip BRU1, waarmee het kreeftenseizoen officieel is geopend.

De vissersboot “Lucky Lobster”, met aan boord de burgemeester van Schouwen-Duiveland Jack van der Hoek, de kersverse kreeftenkoningin Margot Dubelaar uit Kortgene, oud kreeftenvisser Sam Uil uit Burghsluis en de voorzitter van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee Olivier Verwest ligt eveneens bij de kreeftenboot van Lennard Timmer.

Daar wordt de eerst gevangen Oosterscheldekreeft geschonken aan de burgemeester van Schouwen-Duiveland en de kreeftenkoningin om vervolgens naar Zierikzee te varen.

Het partyship de “Frisia”, die in het verleden altijd bij de kreeftenopening aanwezig was, is er dit jaar ook weer bij. Op initiatief van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee, zijn ruim 100 ouderen en hulpbehoevenden uit de verzorgingstehuizen  “De Wieken” en “Borrendamme” uit Zierikzee uitgenodigd om gratis mee te varen en om getuige te zijn van de vangst van de eerste Oosterscheldekreeft. Dankzij de hulp van de serviceclub “Ladies' Circle Schouwen Duiveland” is het vervoer voor hen naar de Frisia geregeld. Vanaf de Fisia heeft men een prachtig uitzicht op het binnenhalen van de eerste Oosterscheldekreeft. Ook krijgen de ouderen een lunch aangeboden. Het ensemble “Tyrconnell” onder leiding van Jan Schot zal aan boord voor muziek zorgen. Ook zullen enkele journalisten op uitnodiging van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee op de “Frisia” aanwezig zijn.

Na aankomst van de schepen, zal burgemeester Jacques van der Hoek van de gemeente Schouwen-Duiveland vanaf 13.15 uur een kort welkomst woord houden voor alle aanwezigen. Vervolgens zal het kreeftenlied ten gehore worden gebracht door alle aanwezigen op de kade, onder leiding van Jan Schot met zijn ensemble “Tyrconnell”. De eerste Oosterscheldekreeft wordt door de kreeftenkoningin overhandigd aan de burgemeester van Schouwen-Duiveland.

Burgemeester Van der Hoek geeft vervolgens de Oosterscheldekreeft door aan de voorzitter van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee, de heer Olivier Verwest.

Kreeftenfeest Zierikzee
De organisatie is van mening dat deze feestelijke Zierikzeese kreeftenopening voor iedereen toegankelijk moet zijn. Men kan gratis al vanaf 13.00 uur bij ’t Luitje in Zierikzee getuige zijn van de aankomst van de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2024.

In Zierikzee wordt dit feestelijke gebeuren voor het publiek vanaf het ‘t Luitje verder voortgezet in de vorm van een muzikale kreeftenoptocht door Zierikzee richting het Sint Jacobshofje (Vismarkt aan de Sint Domusstraat 51-53). De kreeftenoptocht start om 13.45 uur vanaf ‘t Luitje.

Om 14.30 uur zal de kreeftenkaravaan bij de Vismarkt arriveren. Olivier Verwest zal iedereen verwelkomen. Daarna zal de Zierikzeese kreeftenveiling van start gaan ten behoeve twee goede doelen, te weten:

1.              De stichting “de bende van het strand” (www.debendevanhetstrand.nl). Deze stichting maakt zich sterk voor schone stranden op Schouwen-Duiveland.

2.              De stichting “Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland” (www.rbzd.nl/informatie). Deze is opgericht met als doel het redden van personen die dreigen te verdrinken.

De veiling zal worden geleid door de oud-voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, de heer Luit Ezinga.

Maar niet alleen Luit Ezinga als oud-voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft zal aanwezig zijn. Ook Robert Zonnevylle, ook als oud-voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, zal aanwezig zijn. Hij heeft zich vrijwillig beschikbaar gesteld om als oestersteker samen met Ko Wagenaar (van Eco Oester, www.eco-oester.nl) oesters voor het aanwezige publiek openen te steken.

Het programma bij de vismarkt wordt verder muzikaal omlijst door Rene Geelhoed met zijn band VOS.

Tijdens al deze  activiteiten zullen vrijwilligers diverse hapjes serveren, die gesponsord zijn door verschillende horecazaken uit Zierikzee. Leden van de kookclub “Klein krootje, lekker eten” uit Zierikzee zullen Oosterscheldekreeft-amuses bereiden. Daarnaast zal deze kookclub de geveilde Oosterscheldekreeft in Zierikzee voor de hoogste bieder van de veiling koken.

Entreekaarten kreeftenfeest 28 maart op de Vismarkt
De entreekaarten kosten € 15,- per stuk. Hiervoor krijgt men 3 consumptiebonnen, oesters, diverse hapjes en Oosterscheldekreeft amuses (zolang de voorraad strekt).

De kaarten worden al op donderdag 21 maart in de voorverkoop aangeboden. Tussen 17.00 en 20.00 uur zijn deze op te halen bij Eetcafé de Banjaard, aan de Nieuwe Haven 23 in Zierikzee. De organisatie hoopt hiermee de doorstroom van het publiek op 28 maart bij binnenkomst te bevorderen en om “nee-verkoop” aan de deur te voorkomen. Immers de ruimte op de Vismarkt is beperkt.

Het kreeftenprogramma in Zierikzee eindigt om 18.00 uur.

Provinciale kreeftenveiling
Helaas zal de provinciale kreeftenveiling van United Fish Auctions B.V. (UFA) geen doorgang vinden. Na zorgvuldige afweging hebben zij besloten om dit jaar vanuit UFA geen veiling van de eerste Oosterscheldekreeft voor het goede doel te organiseren. Door onvoorziene omstandigheden lukte het niet om tijdig alle voorwaarden voor een geslaagde veiling rond te krijgen. Uiteraard is dit teleurstellend voor alle partijen. In 2025 geven zij de inmiddels vijftienjarige traditie van de UFA-veiling graag weer een vervolg.


Foto: Aankomst eerste Oosterscheldekreeft in 2023. Van LnR: Kreeftenkoningin Jascha de Jong, oud kreeftenvisser Sam Uil en ere-gast/veilingmeester Patrick Lodiers (foto: Marco Louter)
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Opening Oosterscheldekreeft kreeftseizoen Zierikzee zeeland
Algemene voorwaarden | privacy statement