Groningen Congresalliantie zet volop in op aantrekken van congressen



Groningen op de kaart zetten als de perfecte stad en regio voor het organiseren van kenniscongressen; dat is waar Groningen Congresalliantie de komende jaren op in gaat zetten. Op donderdag 16 juni werden de stakeholders bijgepraat tijdens een congres in het Forum in Groningen stad.

Bij de Groningen Congresalliantie (GCA) zijn onder andere Gemeente Groningen, Provincie Groningen, Groningen Conventions en Groningen Congres Bureau aangesloten. Deze partijen hebben als gezamenlijk doel om Groningen als stad en regio beter te onder de aandacht te brengen bij organisatoren van kenniscongressen. “Groningen blinkt uit in belangrijke transitiethema’s”, vertelt Willem de Kok, directeur van MartiniPlaza en voorzitter van GCA. “Zo is Groningen een belangrijke aanjager van hernieuwbare energie. We zijn zelfs Europees koploper op het gebied van groene waterstof en mogen daarom het predicaat Hydrogen Valley voeren. Ook op het gebied van gezondheidzorg lopen we voorop. De aanwezigheid van Nederlands grootste biodatabank Lifelines en één van de grootste Europese chemielabs voor medicijnontwikkeling onderstrepen dit. Daarnaast wordt er volop onderzoek gedaan naar circulaire voedseleconomie. Deze ontwikkelingen worden bovendien versneld dankzij de beste ontwikkelde digitale infrastructuur van Nederland. Diverse innovatie start-ups ontwikkelen hier hun vernieuwende producten, maar ook gerenommeerde bedrijven zoals IBM en Google weten wat Groningen te bieden heeft.” 

Energie, gezondheid en voedsel
De transitiethema’s spelen een belangrijke rol in het aantrekken van kenniscongressen. Deze kenniscongressen worden georganiseerd door internationale beroepsverenigingen, die vaak een link zoeken tussen hun vakgebied en de stad of regio waar hun congres wordt georganiseerd. “In Groningen kunnen verenigingen de kracht van de stad en de regio beleefbaar maken, kennis uitwisselen en samen werken aan oplossingen voor mondiale, prangende vraagstukken op het gebied van energie, gezondheid en voedsel. Deze markt van kenniscongressen is voor Groningen interessant, aangezien een congresgast per bezoek gemiddeld 380 euro uitgeeft aan reizen, accommodatie, overnachting, horeca en vrijetijdsbesteding. Dat betekent een flinke impuls voor de regionale economie”, aldus Barbara Risselada, bestuurslid GCA en directeur-bestuurder Marketing Groningen. 



Congressen aantrekken

Voordat de coronapandemie uitbrak, organiseerde Groningen gemiddeld 75 congressen per jaar. “Daarmee waren we de vijfde grootste congresbestemming van Nederland, goed voor een markt tussen de 10 en 30 miljoen”, vertelt Wouter Olland, manager Groningen Conventions. “Nu de congresmarkt zich langzaam herstelt, is het zaak dat de GCA die markt terughaalt en laat doorgroeien. Dat heeft echter tijd nodig, aangezien er minimaal twee jaar zit tussen het eerste contact met een beroepsvereniging en het moment waarop het congres daadwerkelijk plaatsvindt. Ons doel is om op de shortlist te komen van de beroepsverenigingen én professional congres organizers (pco’s) die betrokken zijn bij de organisatie van deze congressen. En wanneer Groningen eenmaal is gekozen als bestemming, ondersteunen Groningen Conventions en Groningen Congres Bureau deze verenigingen met advies op maat.”

Potentie
Tijdens het congres op 16 juni werd de urgentie om structureel te gaan investeren in Groningen als congresstad nogmaals onderstreept door de Groningen Congresalliantie. 70 deelnemers, afkomstig van diverse hotels en (congres)locaties, business clubs, Gemeente Groningen en de Provincie Groningen waren aanwezig. Onderzoeksbureau BRO presenteerde diens resultaten, waaruit bleek dat Groningen dankzij de eerder genoemde kernsectoren, de compactheid van de binnenstad en de kwaliteit van de locaties zoals Forum en MartiniPlaza absoluut de potentie heeft om internationale congressen aan te trekken. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) bracht een prognose over het herstel van de internationale congresmarkt. Het Voorfinancierings- & Garantiefonds (VGF) vertelde over de mogelijkheid om organisatoren van internationale, meerdaagse congressen financieel te ondersteunen met een kosteloze, rentevrije lening of een garantstelling. 

Gezamenlijke taak
Groningen heeft dus alles in huis, alleen moet die boodschap wel beter over de bühne komen en daar ligt een gezamenlijke taak voor de leden van de GCA. Willem de Kok: “Om de komende jaren volop te kunnen gaan investeren in onderzoek doen naar en het binnenhalen van congressen, hebben we een budget van 500.000 euro nodig. Hiervoor is structurele financiering vanuit zowel de publieke als de private sector nodig.” Deze oproep bleek goed aan te slaan, aangezien het Fonds Ondernemend Groningen een driejarig partnership is aangegaan en de Groningen Congresalliantie financieel gaan ondersteunen. “We moeten nu met daad en geld in actie komen en structureel blijven investeren, anders raken we achterop ten opzichte van andere steden in Nederland”, zegt Wouter Olland. “Groningers zijn nuchter, maar zeker ook trots op hun regio. Het is tijd dat we laten zien wat Groningen te bieden heeft!” 

Fotocredits: Sebastiaan Rodenhuis

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement