Restaurant openen? Hier moet je allemaal aan denkenHet klinkt voor veel mensen als een droom: een eigen restaurant beginnen! Het is uiteraard  leuk en spannend om hiermee aan de slag te gaan, maar vergeet niet dat het ook hard werken is én dat er veel regelzaken bij komen kijken. Heb je het plan om een restaurant te openen? Lees dan deze tips!

Apparatuur regelen
Je hebt verschillende apparaten nodig in je restaurant. Hoewel bestellingen vroeger op een simpel kladblaadje werden geschreven om dit blaadje vervolgens door te geven aan de keuken, is het vandaag de dag toch wel een stuk gebruikelijker om een slimmer, digitaal systeem te kiezen. Dit werkt sneller en effectiever! Verder heb je absoluut een pinautomaat nodig, aangezien steeds meer mensen met pin betalen. Een mobiel pinapparaat is een handige keuze: dit apparaat kun je bijvoorbeeld op je terras gebruiken. Denk daarnaast ook aan een werktelefoon om mee te kunnen bellen en een werklaptop om de administratie bij te kunnen houden.

Inschrijven als horecazaak
Je kunt niet simpelweg een pand huren en je zaak openen. Eerst moet je je inschrijven bij de KVK, als horecazaak. Dit is verplicht en kun je maar beter tijdig doen. Op die manier wordt je onderneming ook aangemeld bij de Belastingdienst. Denk bij het inschrijven ook aan het aanmaken van een zakelijke rekening die je kunt openen als je je hebt ingeschreven.

Vergunningen regelen
Als horeca-eigenaar heb je verschillende vergunningen nodig. Zo is er de Alcoholwet, die bepaalt dat je niet zomaar alcohol mag schenken. Hier heb je een vergunning voor nodig. In de meeste gevallen heb je ook een exploitatievergunning van de gemeente nodig. Deze vergunning geeft je de toestemming om een horecazaak te runnen. Verder heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze heeft betrekking tot de brandveiligheid. Dan is er nog de milieuvergunning. Als de zaak die je opent het milieu belast, moet je over een milieuvergunning beschikken.Wil je zomaar een terras openen? Ook dit mag niet: je hebt te maken met een terrasvergunning. Een terras openen is alleen toegestaan bij een gevestigde horecazaak. Al met al zijn er dus veel vergunningen om rekening mee te houden: denk hier niet te licht over, en kom op tijd in actie om de zaken te regelen.

Locatie kiezen
Waar wil je je horecazaak openen? Denk goed na over een passende locatie! Je hebt veel opties om uit te kiezen. In een binnenstad bijvoorbeeld, waar veel mensen komen. Al zijn de huurprijzen hier vaak relatief hoog. Er zijn ook horeca-ondernemers die voor minder geld op een minder bekende locatie zitten. Als je het idee hebt dat het je lukt om hier ook klanten naartoe te kunnen trekken, is dit de overweging zeker waard.

Personeel aannemen
Je kunt moeilijk alle klanten in je eentje bedienen, alle afwas zelf doen en ook nog eens in de keuken staan. Kortom: je hebt personeel nodig! Het is slim om hier al ruim voordat je open gaat naar op zoek te gaan, zodat je vervolgens een vliegende start kunt maken als het restaurant opent. Hier komt een mobiel pinapparaat weer goed van pas. Kies een pinapparaat dat je door meerdere mensen kunt laten gebruiken en mee kunt nemen door het hele restaurant. 

Photo by Olya Kobruseva from Pexels


 

Tags: Horecazaak Onderneming starten
Algemene voorwaarden | privacy statement