Column Daniel Seesink: Hoe zit dat nou? 

Een vraag die je in een meubelzaak gesteld kan worden door die alleraardigste verkoopadviseur. "Hoe zit dat nou?" Ik hoor het haar vragen. "Nou, best lekker", zeg ik dan terug. En ja, de bank waarop ik ben gaan zitten, zit best lekker. Maar dat is ook niet zo vreemd. De bank is nog nieuw, de kussens super zacht. Maar hoe zou die bank zitten wanneer ik hem vijf jaar in huis heb? Daar kom ik pas achter wanneer ik de bank vijf jaar in huis heb. "Zeg", vraag ik aan de verkoopmedewerker, "hebben jullie deze bank ook in een versie waar al vijf jaar lang iedere avond Netflix op bekeken is?" Het antwoord laat zich raden.

Ik moest aan deze niet ondenkbeeldige scène denken toen ik mij voorstelde hoe mensen door bedrijven verleid worden om er te komen werken. Je hoeft maar om je heen te kijken en je ziet de ene na de andere wervende advertentie voor personeel voorbijkomen. 'Bij ons zit je goed', schreeuwt de advertentie. En waar je vroeger nog verleid werd met een auto of laptop en telefoon van de zaak, tegenwoordig staat het werkplezier in een psychisch veilige omgeving centraal. Want mensen aannemen is niet zo moeilijk. Ze behouden blijkt een veel lastiger klus. En laat je sollicitanten verschillende assessments doen om te zien waar ze heel goed in zijn? Dan laat je ze toch niet daarna precies doen wat jij van ze vraagt? Waarom dan die selectie vooraf? Nee, je wilt gebruik kunnen maken van de unieke eigenschappen en sterke kanten van iemand. En laten die nou niet voor iedereen hetzelfde zijn. Sterker nog, een team gedijt beter wanneer er verschillende kwaliteiten en competenties in vertegenwoordigd zijn. Beetje jammer wanneer jouw unieke kwaliteiten 'op de bank' komen te zitten. Daar word je niet vrolijk van.

Bedrijven steken veel tijd en energie in het opzetten van zogenaamde on-boardingprogramma's. Want nu je JA hebt gezegd tegen het bedrijf en de functie die je daar krijgt, willen ze je vanaf dag één (of eigenlijk al ruim voor je eerste dag) het gevoel geven dat je de enige juiste keuze hebt gemaakt. Het bedrijf zorgt namelijk naast een goede werkplek ook voor een prettige plek om te ontspannen. En ja, een lekkere bank mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. En die zit lekker joh, de eerste keren dat je er na een paar uur werken in ploft. Maar hoe zit het nou echt? Daar kom je pas later achter. Ik gun iedereen een bank die ook na enige jaren nog lekker zit. Ik wens de bedrijven die de bank uitkiezen succes met het in goede conditie houden van die bank.

Vraag je je af hoe ik aan die metafoor van de bank ben gekomen? Wel, mijn vrouw werkt sinds kort in een woonwinkel waar heel veel mooie banken te koop zijn. Onze bank van vijf jaar oud lijkt daardoor ineens aan vervanging toe. De verleiding om een nieuwe te kopen is dus groot. Toch hebben we ervoor gekozen om die oude bank nog zo lang mogelijk lekker te laten zitten.


Daniel Seesink (Bewust Zoo)

Oud-docent biologie Daniel Seesink houdt met zijn lezing Professioneel 'Vlooien doe je Zoo' mensen aan de hand van apengedrag een spiegel voor waarin zij hun eigen gedrag zullen herkennen. Boekingen via Speakers Academy.

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Bewust Zoo | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Stationsweg 29 (Meet and C)
4205 AA
Gorinchem
Nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement