Testverslag Panasonic PressIT360: Gebruiksvriendelijk vergaderen



Hybride vergaderen is here to stay en dan kun je maar beter zorgen dat je goed in beeld bent. Meeting Magazine testte de Panasonic PressIT360 Camera Speakerphone uit.


Het gebruik van Zoom, teams en andere virtuele vergadermogelijkheden is inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Ook het instellen van achtergronden, het gebruik van oortjes en koptelefoons en het instellen van break-out rooms tijdens online events kent voor velen geen geheimen meer. Toch kunnen meerdere deelnemers aan een online of hybride vergadering net wat beter in beeld komen wanneer je een goede externe camera inzet. Panasonic bracht daarvoor de PressIT360 Camera Speakerphone op de markt. Deze zou voor een realistischer vergadergevoel zorgen. Ook zou het apparaat zeer gebruiksvriendelijk zijn.

Vier camera’s
De PressIT360 heeft vier camera’s die 360 graden rond horizontale beelden vastleggen. Door het apparaat in het midden van een vergaderruimte te plaatsen, zijn alle deelnemers zichtbaar. Ook de microfoon beslaat een breed horizontaal gebied van 360° en kan stemmen herkennen binnen een straal van maximaal vijf meter. Het systeem beschikt bovendien over echo- en ruisonderdrukking en volumevereffening, die zich automatisch aanpassen om het gemakkelijker te maken om deelnemers te horen. 

Goed beeld
We nemen de proef op de som en sluiten de PressIT360 van nog geen 30 centimeter hoog, die in een handige en compacte koffer wordt geleverd, aan op de laptop. Na het aansluiten van de camera, microfoon en luidsprekers unit door middel van een USB-kabel (type-C) zou het apparaat direct moeten werken. De eerste test pakt positief uit. Na het downloaden van de app en het testen van de camera en de microfoon geeft de camera scherp beeld en goed geluid. Dankzij de vier verschillende camera’s in het apparaat wisselt het beeld steeds, waardoor de mensen die op afstand met je vergaderen een goed beeld krijgen van de ruimte waarin je je begeeft. Het draagt zeker bij aan de beleving en geeft meer het gevoel dat je er ook op afstand bij hoort. Wil je even niet in beeld, dan kun je heel makkelijk de camera uitzetten door rechtsboven op een icoontje te klikken. Het volume kun je onder andere met een knop op het apparaat zelf uitzetten. Daarnaast is het mogelijk om in- en uit te zoomen. Via de button instellingen kun je aspecten zoals helderheid en contrast aanpassen. Indien gewenst, kun je de PressIT360 vastdraaien op een statief (niet meegeleverd).

Vijf camerastandpunten
De basis is gelegd, tijd om een stapje verder te gaan. Volgens de website van Panasonic is het mogelijk om vijf verschillende videomodi te gebruiken. Met deze modi kun je per vergadering kijken welke camera-indeling het prettigst is. Via de app kun je deze modi eenvoudig zelf selecteren. Gaat het echt om een overleg, dan is de multiweergave een goede optie. Deze richt zich op maximaal vier sprekers, die verticaal naast elkaar in beeld worden gebracht. Een groene balk geeft aan dat de luidspreker op de pc op de externe werknemer brandt, waardoor de luidspreker gemakkelijk kan worden herkend. Deelnemers op afstand kunnen de uitdrukkingen aan de kantoorzijde van de kamer lezen en weten wanneer ze moeten spreken. Ook de surround-weergave laat maximaal vier sprekers zien, deze worden per twee in een 360 graden-projectie getoond. Bij de dubbele weergave worden twee sprekers via de camera groter in beeld gebracht. De eventuele overige aanwezigen die zich in dezelfde ruimte begeven als de camera, komen via het 360 graden-zicht in beeld. Bij een enkele weergave komt één persoon groot in beeld. Voor deze vier modi geldt dat de focus op de persoon die spreekt automatisch wordt geoptimaliseerd op basis van het spraakvolume en de lengte van de uiting. Focus kan worden vertraagd of niet worden uitgevoerd, afhankelijk van de situatie. Ten slotte kun je met de modus Stabiel zicht beelden laten weergeven met een vaste positie als een webcamera. Dat is ideaal als je een presentatie wilt geven en de aandacht voortdurend op jouw scherm wil hebben.

Eindoordeel
De PressIT360 speakerphone mag met recht een gebruiksvriendelijke camera worden genoemd. Het installeren gaat erg makkelijk en na een beetje spelen krijg je er vanzelf een beetje gevoel bij. Dankzij de verschillende videomodi kun je zelf kiezen hoe jij en de collega’s en/of klanten het liefst in beeld worden gebracht. Het blijft natuurlijk communiceren via een camera, dus er is altijd sprake van enige afstand en vervorming, maar je krijgt toch een beter beeld van de ruimte waarin iemand zich begeeft en dat maakt dat je je op afstand toch wat meer deel voelt uit maken van de groep.

Benieuwd naar de mogelijkheden van deze speakerphone? Hier vind je meer informatie.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: testverslag Panasonic Panasonic PressIT360 Camera Speakerphone Online Vergaderen online meeting
Algemene voorwaarden | privacy statement