18 maanden later en nu? - deel 3: het perspectief van de destinatiemarketeer



Na een korte discussie met Sofie over een volgende serie artikelen, was de vraag: Wat is interessant om te verkennen c.q. verdiepen? Een kijkje in de toekomst, na Corona, lijkt de moeite waard. Ofschoon ik op geen enkele wijze pretendeer de toekomst te kunnen voorspellen of te weten hoe het verder gaat, vind ik het wel interessant om te kijken wat ik zie, waar ik tegen aan loop, wat ik hoor waar andere last van hebben en wat er misschien niet veranderd is. In dit artikel komt het perspectief van de destinatiemarketeer aan bod.

Destinatiemarketing
Ook als destinatiemarketeer zie ik verschillende ontwikkelingen. Het NBTC schreef onlangs over het onderzoek dat in Europees verband door nationale congresbureaus is gedaan. Vorig jaar was al onderzoek gedaan naar de impact op de sector. De drie uitgewerkte scenario’s bleken niet realistisch. Niet zo gek, want op basis van aannames is het lastig ontwikkelen zoals ik al eerder constateerde. Niemand had enig idee hoe de pandemie zich zou ontwikkelen en hoe de wereld erop zou gaan reageren. Zelfs nu, bijna twee jaar na het begin, worden beslissingen genomen en weer aangepast omdat corona onvoorspelbaar is. 

Nieuwe analyses gaven nieuwe inzichten, zowel positieve als negatieve. Herstel van de markt begint nationaal. Pas als beperkingen zijn opgeheven, zullen kleinere events regionaal (bijvoorbeeld West-Europees) dit voorbeeld volgen. Pas als laatste zullen de grote internationale bijeenkomsten zich herstellen. Dit komt onder andere door het negatieve reissentiment voor zakenreizen dat er nog steeds heerst, zeker met de diverse virusvarianten. De rol van vaccins speelt een belangrijke voor het herstel van vertrouwen. Echter ook veranderde budgetten en het feit dat we meer gewend zijn geraakt aan online, beïnvloedt herstel.   

Veranderen doet pijn
Al meer dan 20 jaar werk ik ook vanuit het perspectief van een destinatiemarketeer. Dan doet een pandemie, zoals we die nu doormaken, enorm pijn. In één klap kwam het “normale” werk tot stilstand en werd mijn rol 180 graden omgekeerd. Ook ik moest zoeken naar een nieuw evenwicht. Onderzoek moesten we doen naar veranderde wensen van partners, van klanten en opdrachtgevers. Wat betekende dit voor onze doelen? Ook die moesten aangepast, immers draaide de wereld opeens om heel andere zaken.

Gelukkig bleken we flexibel als team en zaten we vrij snel in een houding van: wat kan er nog wel? Hoe kunnen we in samenwerking met de partners, momentum creëren zodat we zichtbaar zijn als het weer wel mag. Waarin moeten we nu tijd investeren om na de pandemie beter te zijn dan ervoor? Want zoals in een vorig artikel al noemde ‘never waste a good crisis'. Ook vanuit deze gedachte leerden we, ontwikkelden we verder en natuurlijk hielpen we onze relaties met het redesign van een live event tot een online variant. 

Zij moesten ook verder en als ik iets heb geleerd in mijn loopbaan en zeker tijdens corona, is het dat mijn succes in mijn werk nauw samenhangt met de goede relatie met mijn klanten. Hoe dubbel dat ook voelt vanuit het perspectief van stadsmarketing. Zat ik serieus mensen te helpen vooral niet naar Delft te komen? 

Investeren in de goede relaties is het enige wat we konden doen, ondertussen hopend op een terugkeer naar live. Dat snel is niet realistisch gebleken maar die goede relaties bellen nu wel weer voor nieuw te organiseren bijeenkomsten. Die internationale markt komt ook weer op stoom, dat wil zeggen bids (internationale kandidaatstellingen) voor 2023 en later. Het onderzoek van de nationale congresbureaus lijkt realistisch. Nu hopen dat corona zich gedeisd houdt ofschoon de ontwikkelingen niet heel hoopvol ogen. Eén voordeel hebben we wel ten opzichte van vorig jaar: bakken ervaring!

Laten we eerlijk zijn. Waren velen sceptisch over online, inmiddels is aangetoond dat het een oplossing kan zijn. Uiteraard hangt dit weer samen met de hoofdvraag: wat is de gewenste verandering en hoe creëer je hiervoor de optimale omstandigheden? Een fysiek event, een online variant of een combinatie?

Kansen en Bedreigingen
Hiermee wordt maar weer duidelijk dat een kans voor de ene groep, een bedreiging is voor de andere. Vanzelfsprekend vind ik het jammer als er minder congressen live worden georganiseerd en niet alleen vanwege de economische redenen. Een internationaal netwerk ontmoeten werkt inspirerend, het jaagt innovatie en kruisbestuiving aan. Een kijkje in een andere cultuur en dus vanuit ander perspectief doet datzelfde. De legacy die je kunt creëren met een internationaal event is groot als je er goed over nadenkt en het goed ontwerpt.

Als je het vanuit weer een ander perspectief bekijkt, heeft online ook voordelen. Het heeft een gunstige invloed op het milieu, het kost minder reistijd en -kosten, je creëert on-demand content wat meerwaarde biedt voor sponsoren en een eventuele initiatiefnemer. Ga zo maar door.
Dan heb ik het nog niet gehad over het creëren van inclusieve events. De introverte mens gedijt namelijk goed in een online omgeving. We horen vaak dat deze introverte mensen online meer kans krijgen om zich (anoniem) te uiten. Overigens, als je deze groep actief meeneemt in het eventdesign van een fysiek event, kan je er prima voor ontwerpen, maar dat geheel ter zijde.

Nu sta ik niet bepaald bekend als een introvert maar tijdens mijn éérste live events dit jaar sinds de uitbraak van de pandemie, merkte ik dat het me meer moeite kostte dan vroeger om alle prikkels te verwerken. Geroezemoes, muziek, veel mensen, lachen, discussies, borrel …. Ik wipte van ongeduld en ook wel van ongemak van been op been en switchte continu van gevoel: “Gaaf iedereen weer zien!”, “wat een drukte”, “oh wat leuk, jij ook hier!” “Mag die muziek wat zachter!?” Hahaha, het moet niet gekker worden.

Zo zie je maar, veranderingen kun je actief najagen maar het gebeurt ook zonder dat je het merkt. 

Nieuwsgierig geworden naar de artikelen van Ingrid? Lees dan ook eens deel 1 (algemeen perspectief) en deel 2 (het perspectief van een event designer). Binnenkort verschijnt deel 4 (perspectief van het brein).

Over de schrijver
Ingrid Rip is een ervaren en veelzijdige eventprofessional. Zij heeft een passie voor menselijke ontwikkeling en onze dynamische industrie. Als Certified Event Designer, consultant, trainer en coach helpt zij bij het (her)ontwerpen van impactvolle evenementen, congressen en bidprocedures. Zij leert haar klanten om vanuit een ander perspectief te kijken. Ze is niet bang om hierbij diverse methodologieën, concepten en middelen in te zetten om betrokkenen gemotiveerd te houden. Alles zodat jij de stip aan de horizon scherper krijgt en toekomstige projecten met deze strategie te verbinden. Ingrid is onderdeel van het internationale Event Design Collective en lid van MPI.
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Ingrid Rip

Tags: Ingrid Rip Destinatie Destinatiemarketing
Algemene voorwaarden | privacy statement