Mensen (aan je) verbinden met originele interactie



Yes, het is weer showtime! Met lichtelijk klamme handjes zit je achter je scherm. Jouw online event is zojuist begonnen. Al het harde werk van de afgelopen zes weken komt tot een climax. Je hebt lang nagedacht over de inhoud, de presentaties en er is keihard geklust om iedereen de komende 120 minuten aan het scherm gekluisterd te houden.

Dan lees je de chat:
“Moet zo ff naar de kapper, succes! Groet Thomas.”
“Mijn WiFi is sinds twee dagen nogal slecht en heb last van m’n buik. Sorry. Annelies.”
“Krijg zo een pakketje van Marktplaats bezorgd, ben er ws niet bij. Gr. José.”

Zeven berichtjes. Diepe zucht. In je hoofd rolt er een bosje stro voorbij. Dan ineens; zenuwen. Shit. Dé presentatie met echt alle strategische plannen van Q4 komt er zo aan. Ze moesten juist nu online blijven. Nee! Wat nu?

Herkenbaar? Vast wel. Hoe hou je mensen erbij? Je kunt ze niet dwingen, jammer genoeg. Een ultieme oplossing heb ik niet voor je. Wel ga ik je vertellen hoe de interactie en betrokkenheid van tevoren wordt uitgedacht in mijn spellen en hoe jij dit kunt gebruiken bij de opzet van je online event. Er zijn trucjes die altijd werken en dingen die je niet moet doen. Neem Battles for Medals; een Zoom/Teams-spel van twee uur vol zoekopdrachten, beweging, zingende collega’s en interactieve gekkigheidjes in een sportief thema. De eerste vijf minuten kijkt iedereen de kat uit de boom, standaard. De laatste vijf minuten springen diezelfde mensen door de woonkamer, met hun kat. Door deze verrassende ervaringen krijgen mensen nieuwe positieve inzichten in elkaar, dát verbindt.
Hoe krijg je een groep zo enthousiast? Vijf tips:

1. Geef je gasten een naam
Komt iemand binnen? Zeg hoi, noem iemand bij naam en vraag hoe het met iemand is of hoe z’n dag was. “Hoi Thomas, wat heb jij gedaan dit weekend? Gesurft? Vertel eens…” “Welkom Annelies, waar kom jij vandaan?” Als deelnemer voel je gezien, je hoort erbij. Herhaal namen tijdens de meeting en gebruik je info vanuit de eerste gesprekjes. “Thomas, hoe zou jij als surfer hier naar kijken?”
“Ik zie dat Annelies uit Emmeloord wat wil zeggen”.

2. Zorg voor interactieve smeersels
De techniek laat je soms in de steek. Vooral bij groepen die elkaar niet kennen kan dat ongemakkelijk zijn. Zorg daarom voor event-hummus. Kleine acties die overal tussen kunnen. Maak een lijst met open vragen die je kunt stellen aan de deelnemers zodra er plots zo’n ruimte komt. In de casus van onze Q4-meeting kun je successen uit Q3 uitvragen: “Wat was volgens jou echt een doorbraak in Q3 José?” “Thomas, wat denk jij hiervan?”
Schrijf een anekdote uit, las een spontane koffiepauze in of een quizvraag met kleinigheidje.

3. Verplaats je bij elk onderdeel (in de ander)
Zet een stoel klaar. Deze is van je gast (de ontvanger). Hoe zou het zijn om de verschillende delen van het programma mee te maken in de stoel van de ontvanger? Ga letterlijk zitten in die andere stoel. Loop het programma stap voor stap door. Is het boeiend om 5, 10 of zelfs 20 minuten naar die monotoon pratende directeur te luisteren? Hoe zou dat voor je zijn daar in die stoel? Zou jij je gaan vervelen? Neig je naar je smartphone? Ja? Jouw gast dus ook. Hoe maak je die lezing dan interessanter? Snel je naar tip 4.

4. Hou je publiek actief
Passiviteit is je grootste vijand. Met simpele huis-, tuin- en keukenartikelen kun je kleinschalige belevingen toevoegen. Battles for Medals heeft een communicatie-onderdeel. Met papier, een Pritt-stift en een YouTube-tutorial worden de teams in een breakoutroom uitgedaagd om zoveel mogelijk beren te origamiën. Het is lastig, maar door goed met elkaar te communiceren vouwen deelnemers soms wel vijf van die beertjes in acht minuten. Simpelheid ten top maar ze zijn apetrots, doen eens wat anders en die beren staan maanden op hun bureau. Laat mensen discussiëren, bewegen, puzzelen of iets ruiken. Wees een beetje vreemd en nooit bang om reuring te creëren.

5. Begrijp je doel en doelgroep
Mijn spellen zijn volledig uitgedacht en we kunnen ze vaak testen. Bij een eenmalig event heb je dat niet. Niet eerlijk, hoor ik je denken. Toch kun je erachter komen wat werkt. Hier is m’n meest waardevolle tip: interview je stakeholders het hemd van hun lijf. Hoe beter je ze kent des te beter begrijp je wat ze betrokken houdt en hoe je je doel kunt bereiken. Een prachtig extraatje; die interviews zijn superverbindend.

Today is Amazing creëert en organiseert spellen en activiteiten om mensen te verbinden. In alle concepten zit plezier en leer je altijd iets waardoor je relatie met de andere spelers verbeterd. Dit doen we omdat we geloven dat mensen verbinden geluk creëert. Nieuwsgierig geworden? Kijk op: www.todayisamazing.com. Sebastiaan Wubben mag je altijd opzoeken via 0646046896, info@todayisamazing.com of LinkedIn.

Dit artikel verschijnt in de oktober/novembereditie van Meeting Magazine. Benieuwd naar de rest van het magazine? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Meeting Magazine en je ontvangt de nieuwste editie inclusief dit artikel als gratis e-magazine.

Liever een print-editie? In onze webshop kun je losse nummers of een jaarabonnement aanschaffen (gratis verzending in Nederland).


 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement