Van hospitality naar uitvaartbranche: Lars Beckers



Steeds meer mensen uit de MICE-branche zetten als gevolg van de coronacrisis hun carrière elders voort. Meeting Magazine sprak met een aantal van hen en vroeg naar hun motivatie. Lars Beckers werkte jarenlang bij Kontakt der Kontinenten, maakte de overstap naar Papendal en voelt zich nu helemaal op zijn plek bij Herdenkingspark Westgaarde.


In de ruim acht jaar dat Lars Beckers als manager sales en later als commercieel manager bij Kontakt der Kontinenten werkte, had hij inmiddels alles al een keer voorbij zien komen en was hij toe aan een nieuwe uitdaging. In 2018 maakte hij de overstap naar Papendal. "Ik wilde locatiemanager worden en hoopte die ambitie in Arnhem te kunnen waarmaken. Uiteindelijk zat ik daar helaas niet op mijn plek en gaf de coronacrisis het laatste zetje. Ik zag in enkele dagen enorme bedragen aan omzet verdwijnen en dan is een reorganisatie onvermijdelijk." 

Smeltkroes
Gelukkig kon Lars na zijn avontuur als general manager vrij snel aan de slag als general manager bij Herdenkingspark Westgaarde in Amsterdam, dat onderdeel uitmaakt van PC Uitvaart. Hier heeft hij het gevoel dat alle kennis en ervaring die hij de afgelopen jaren opdeed bij Kontakt de Kontinenten en Papendal lijkt samen te komen. "Net als bij Papendal moet ik als locatiemanager zorgen dat de faciliteiten up to date zijn en dat de medewerkers gastvrij zijn. Ook hier is het belangrijk dat de receptioniste glimlacht als er gasten binnenkomen. Dankzij Kontakt der Kontinenten heb ik veel ervaring opgedaan met andere culturen. Dat komt nu weer van pas omdat er bij Westgaarde naast de traditionele Westerse afscheidsdiensten ook Hindoestaande, Antilliaanse en Islamitische plechtigheden worden gehouden die allemaal hun eigen rituelen hebben. Westgaarde is een smeltkroes van culturen. Wat ook zo bijzonder is aan deze locatie, is het prachtige park waar ik zelf ook graag een wandeling maak om even tot rust te komen."

Revenue management
Als locatiemanager is het aan Lars de schone taak om bij Westgaarde de komende jaren de puntjes op de i te gaan zetten. "Net als in de hospitality-sector gaat het in feite om het verhogen van het gastvrijheidsgehalte en het verbeteren van het revenue management. We willen uiteindelijk een ideale planning van het aantal diensten per dag. Daarnaast worden de medewerkers gestimuleerd om pro-actief mee de denken met de nabestaanden. Ook mag de catering wel wat spannender. Wat betreft de faciliteiten gaat het interieur een frisse make-over krijgen. Ik wil onder andere het multiculturele karakter van Westgaarde goed terug laten komen. Wanneer dit is afgerond, is het park zelf aan de beurt. Dit vergt sowieso het nodige onderhoud, zeker met bijzondere plekken zoals het Ajax-herdenkingsveld, het Tenerife-monument en het educatieve pad. " 

Nieuwe generatie
Het locatieplan van Lars sluit aan op de ontwikkelingen die de laatste jaren gaande zijn in de uitvaartbranche. "Er is steeds meer vraag naar maatwerk. De nieuwe generatie wil andere diensten, heeft speciale mensen wat betreft vervoer en catering. Die catering gaat overigens verder dan een kop koffie met een plak cake of een glas wijn met een bitterbal. We hebben een complete banqueting map inclusief luxe borrelplanken."

Livestreams
De grootste en meest ingrijpende ontwikkeling is natuurlijk de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen. "Gelukkig hebben afscheidsdiensten nog steeds een uitzonderingspositie, al is het voor de nabestaanden natuurlijk heel raar. Zij komen om afscheid te nemen maar kunnen door de verplichte anderhalve meter afstand niet hun volledige emoties tonen. Omdat er op dit moment maximaal 50 mensen in de aula aanwezig mogen zijn, zijn de diensten bovendien kleiner en eenvoudiger. Gelukkig kunnen we voor de nabestaanden een livestream verzorgen, dat heeft door de crisis een enorme vlucht genomen."

Eén kans
Een herdenkingsdienst lijkt wellicht heel wat anders dan een corporate event. Toch zijn er volgens Lars wel degelijk overeenkomsten. "Ook een uitvaart heeft een draaiboek. Je schrijft een ceremonie, ontvangt mensen, houdt een plenaire dienst in de aula en na afloop verzorg je de catering. Je moet net zo goed vooraf en tijdens een uitvaart op de details letten. Al is er een heel groot verschil: bij een uitvaart krijg je maar één kans, er komt geen volgende keer om het goed te maken." Wat vindt Lars van de concepten die de eventbranche voor de uitvaartbranche heeft ontwikkeld? "Elke innovatie die aansluit bij de vraag uit de markt is top, al is een drive-in uitvaart misschien nog iets te ambitieus. De uitvaartbranche is net als de hospitalitysector een tikkeltje conservatief."

Netwerk
Het bevalt Lars prima bij Westgaarde. "Het valt alsof alles hier samenkomt. Ik zie mezelf voor nu  niet meer terugkeren naar de branche. Ook vind ik het erg leuk dat ik de oud-branchegenoten die voor mij de overstap naar de uitvaartbranche hebben gemaakt, nu weer tegenkom. Wel blijf ik heel bewust lid van MPI Nederland en neem ik deel aan de bijeenkomsten, al vind ik dat online netwerken niet ideaal!" 

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Lars Beckers Papendal Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten Herdenkingspark Westgaarde Amsterdam Uitvaartbranche Livestreaming Mulitcultureel Professionals Departed
Algemene voorwaarden | privacy statement