Studenten organiseren e-sportevent: "Met creativiteit en inspanning iets moois bereiken"Hoe houd je studenten met al die online lessen gemotiveerd en laat je hen tegelijkertijd aan een mooie stage-opdracht werken? Bij MBO College Poort combineerden twee opleidingsmanagers deze twee uitdagingen tot een droomstage; vijftien studenten organiseren onder begeleiding van twee ervaren eventprofessionals een e-sport event voor alle mbo-studenten in Nederland.


Veel stages en bijbehorende praktijkopdrachten gingen voor de studenten van MBO College Poort in Almere het afgelopen jaar niet door. "Dat is heel jammer, aangezien onze studenten echte doeners zijn en het ontzettend leuk vinden om evenementen te organiseren", vertelt Annika van der Lee, opleidingsmanager Hospitality & Leisure. "Mijn collega Eefke Stagge, opleidingsmanager Sport & Bewegen, en ik wilden hen een positieve boodschap meegeven. Eefke speelde al langer met het idee om haar studenten een e-sport event te laten organiseren. Ik wist vanuit mijn netwerk buiten het mbo (Annika werkte voorheen in de travel- en hospitalitysector) dan alles steeds meer naar online verschuift. Daarom besloten we een mooie stage in de vorm van een actief e-sport event te ontwikkelen, waarbij de studenten worden begeleid door twee ervaren eventprofessionals. Het uitgangspunt is dat het event medio juni moet plaatsvinden en dat alle mbo-studenten in Nederland hieraan mee mogen doen. De rest moeten ze zelf bedenken."

Pop-up evenementenbureau
Met dit event zijn inmiddels vijftien studenten van diverse opleidingen van MBO College Poort aan de slag gegaan. Samen runnen zij een pop-up evenementenbureau. Vijf van hen zijn derdejaars, voor hen is dit hun eindstage waarbij ze onder andere hun vaardigheden als leidinggevende verder ontwikkelen. Voor tien eerste en tweede jaars studenten is het een tweedaagse stage. 
"We zitten inmiddels in onze derde week", vertelt derdejaars student-stagiaire Kimberley Peereboom (Hospitality & Leisure). "We zijn nog volop bezig met de onderzoeksfase; we brainstormen veel en zijn ons aan het oriënteren op geschikte platforms. We willen graag een competitief event organiseren. Het liefst zouden we bekende Nederlanders of topsporters aan willen trekken. Dat lijkt ons heel goed voor de motivatie van de studenten."

Begeleiding 
De studenten worden begeleid door Michiel Smilde (Eventerim, Special events) en Else Baelde (THAT’S ELSE). "Het begeleiden is intensief, maar heel erg leuk", vertelt Michiel. "De studenten zijn heel enthousiast en kijken met een frisse blik naar het project. Voor Else en mijzelf is het bovendien fijn om bij te dragen aan een event terwijl het werk in onze branche voor een groot deel op zijn gat ligt. Binnen het project vertalen wij alle stappen van het creatie-, plannings- en organisatieproces naar lesblokken. Gelijktijdig begeleiden en bewaken wij het proces, waarbij wij o.a.  de voortgang en de deadlines in de gaten houden. Medio juni moet er tenslotte wel een succesvol e-sportevent plaatsvinden. Afgelopen week zijn we samen met de studenten met het Event Canvas aan de slag gegaan." Michiel en Else hebben  diverse partijen uit de branche bereid gevonden om een gastcollege te geven aan de vijftien studenten. "Denk aan inrichters en techneuten, maar ook Matthijs Vink van de H20 Esports Campus en manager Norman Lenden van de RAI."

Kimberly is erg te spreken over de begeleiding door Michiel en Else en de inspiratie die de gastcolleges bieden. "We leren precies hoe we een online event moeten organiseren, waarbij Michiel en Else ingaan op de details. Maar uiteindelijk moeten we het helemaal zelf doen. Zo weten we bijvoorbeeld niet hoe de situatie er in de tweede week van juni voor staat. Dat betekent dat we creatief moeten zijn en meerdere scenario's moeten bedenken."

Ook Annika is blij met het verloop van de stage tot nu toe. "Het is mooi om te zien hoe de studenten tijdens de colleges samen met Michiel en Else zo snel iets tot stand hebben laten komen. Het lijkt op dit moment misschien alsof er niets kan, maar deze studenten bewijzen met deze stage dat je met creativiteit en inspanning iets moois kunt bereiken." 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: MBO College Poort Almere Stage Michiel Smilde Eventerim Else Baelde THATS ELSE e-sport event Online events eventorganisatie
Algemene voorwaarden | privacy statement