Inspirerend Ameland en Schiermonnikoog: Wanneer de meetcentives weer mogen



Fotografie: Holger Leue

Wil je straks wanneer het weer veilig mag en kan je team opnieuw bij elkaar brengen? Of gezamenlijk de nieuwe koers van je organisatie uitstippelen? Op de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog heb je alle rust en ruimte om een meerdaagse meetcentive te organiseren.

Wie eerder de oversteek van Holwerd naar Ameland heeft gemaakt, zal dit waarschijnlijk via de reguliere veerdienst hebben gedaan. Die overtocht is al een beleving op zich, je maakt het nog specialer en sportiever wan-neer je deze afstand te voet aflegt. Onder begeleiding van een wadloopgids (te boeken via Wadloopcentrum Pieterburen, Dijkstra Wadlooptochten of Wadloopcentrum Fryslân) wandel je met je collega's over de slikkige wadbodem en waad je samen door de geulen terwijl je geniet van een fenomenaal uitzicht over de uitgestrekte zandplaten. Gedurende die drie uur heb je alle tijd om bij te praten en de ervaringen van het afgelopen jaar te delen. Je bagage hoef je natuurlijk niet zelf te dragen. Daarvoor kun je Ridder & De Vries Transporten inschakelen.

Stevige lunch

Eenmaal op Ameland aangekomen, staat de tweede bijzondere ervaring te wachten. Met een trekker word je samen met je collega's naar het mooie en gezellige dorpje Nes gebracht. Na de stevige overtocht ben je wel aan een goede lunch toe en dat weet Proeflokaal Rixt prima te verzorgen. Dit restaurant heeft een stoere, maar warme sfeer dankzij de houten vloer en de comfortabele open haard. Op het menu staan diverse lunchgerechten, al kun je ook met de signature dish Rixt's vleesplank in combinatie met een van de topwijnen even lekker bijkomen.

Op safari

De natuur van Ameland is bijzonder en een van de beste manieren om deze te verkennen is door middel van een eco safaritocht. Vanuit Nes rijd je met meerdere geruisloze, elektrische terreinwagens richting natuurgebied de Kooiduinen. Terwijl de gids van Natuurcentrum Ameland uitleg geeft over de rijke flora en fauna van het gebied verken je vanuit de wagens de vogelrijke polders, het duingebied en ga je off road langs kwelders en meertjes.

Hotel Nobel

Chillen aan zee

Na een dag wadlopen en eco safari toeren is iedereen toe aan een lekkere maaltijd en een goed bed. De laatste kilometers richting het hotel kun je heel comfortabel met meerdere taxi's afleggen. Een aanrader op Ameland is Hotel Nobel in het dorpje Ballum, dat een van de oudste en beroemdste horecabedrijven op Ameland is. Een deel van die faam dankt het hotel aan het beroemde Nobeltje, een zelf gebrouwen likeurtje dat hier in 1902 al door Willem Barend Nobel werd geschonken. Je proeft het Nobeltje zelf in het gelijknamige café-restaurant, waar je ook kunt genieten van gerechten die worden bereid met verse, lokale producten, zoals Ameland Hereford rund, Amelands lam en vis van Vishandel Metz.

Borrelen kan bij Nobel of bij Beachclub The Sunset in het nabijgelegen Hollum. Hier geniet je met een cocktail in de hand van het zicht op zee en kun je na een enerverende dag verder bijpraten met je collega's. Vervolgens slaap je bij Hotel Nobel in een van de kerksuites, penthou-ses, appartementen of gewoon een 'ouderwetse' hotelkamer.

Fotografie: Jantina Scheltema

Verras met deze extra's

Alle voordelen die Ameland biedt, komen het beste tot hun recht wanneer je er een meerdaagse bijeenkomst van maakt. Gelukkig zijn er voor de volgende dag(en) nog legio andere activiteiten die je op Ameland kunt ondernemen. De dag begin je bijvoorbeeld heel rustig en zen met een korte mindfulness sessie van Wad'nmindfulness. Of laat je als team inspireren door de nauwe samenwerking tussen mens en paard tijdens een spectaculaire demonstratie paardenreddingboot op het strand bij Hollum, waarbij tien stoere paarden de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee voorttrekken. Het samen bereiden van een mooie maaltijd is een prima afsluiter van je meetcentive. Wijnberg Wadexcursies biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om samen garnalen te vangen met een (sleep)krui of om mosselen, kokkels en oesters van het wad te rapen en vervolgens zelf te bereiden. Echte culinaire teams kunnen de workshop visroken volgen waarbij je zelf vis fileert, kruidt en rookt. Laten jullie het koken liever aan de professionals over, dan kies je voor een sportieve activiteit zoals branding kajakken, kitebuggyen of een stro-perstocht met uitleg over vissen, jutten en jagen op Ameland. Vervolgens schuif je aan bij restaurant StrAnders (beschikt over een foodtruck) of Strandpaviljoen 't Strandhuys in het nabij gelegen dorpje Buren. Voor een extra nacht zijn de com-fortabele hotelkamers van Hotel Bij Hen (Hollum) of Hotel Zee van Tijd (Nes) een goede keuze. Ook kun je kiezen voor een van de hotelkamers of studio's van het sfeervolle WestCord Hotel Noordsee in Nes, dat op een kwartiertje autorijden van Beachclub The Sunset ligt.


Wist je dat

  • Ameland een kleine vierduizend (3.752) inwoners heeft
  • het eiland vier dorpen telt: Hollum, Ballum, Buren en Nes
  • Ameland een totale strandlengte van 27 km heeft
  • op Ameland geen Fries maar Amelands gesproken wordt
  • er sinds 1996 in november Kunstmaand Ameland wordt georganiseerd
  • op Ameland Sunneklaas wordt gevierd? Deze traditie voor en door Amelanders is van oudsher met veel mystiek omgeven en mensen van buiten het eiland worden geacht zich er niet mee te bemoeien (de Telefilm Sunny Side Up uit 2015 vindt plaats op het eiland tijdens Sunneklaas)
  • gemeente Ameland en een aantal bedrijven samenwerken om de energievoorziening van het eiland in een paar jaar tijd blijvend te verduurzamen

Lunchen bij Restaurant Wad Anderz

Schiermonnikoog

Ook Schiermonnikoog is, als het weer mag en kan, een ideale plek om elkaar live te ontmoeten voor een inspirerende kick-off, managementsessie of een tweedaagse teambuilding. Lauwersoog is dan het ideale verzamelpunt voor je collega's. Vanuit deze vissershaven neem je samen de veerboot. Eenmaal aangekomen krijgt je conditie een boost met een fietstocht richting strandjutter en eilandgids Thijs de Boer. Thijs is geboren en getogen op het Waddeneiland en ging als jonge jongen al met vrienden het strand op om te jutten. Van het strandjutten kun je zelfs een leuke teamchallenge maken, met Thijs als onpartijdige scheidsrechter om de vondsten te beoordelen. Mocht je de vondsten van Thijs in zijn eigen Schelpenmuseum Paal 14 niet kunnen evenaren (het stukje mensenschedel van 500 jaar oud en delen van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog zijn al gejut), dan kun je tijdens de tocht alsnog genie-ten van de mooie verhalen en een heerlijk jutterbittertje.
Josine Olgers

Yoga op het strand

Van jutten op het strand krijg je trek en dan is de voortzetting in de vorm van een lunch bij Wad Anderz een prima keuze. Dit havenpaviljoen heeft een prachtig uitzicht op het dorp, de haven en de Waddenzee. Op het menu staan allerlei eerlijke biologische producten uit het Waddengebied, zoals biologische Zeedijkster schapenkaas, Anjummer Waddenham en diverse lokale groenten. Bij Wad Anderz kun je de lunch prima combineren met een gezamenlijke activiteit. Wil je je collega's na maanden van onzekerheid en stress een momentje van bezinning bieden, dan is een yogasessie onder begeleiding van yogadocente Josine Olgers op het strand een prima idee. Wil je juist lekker de adrenaline door je lijf laten stromen, dan kun je met Reactief Buitensport een middagje blo-karten of powerkiten.

Sterrenwandeling

Of je nu de yogasessie volgt of over het strand scheurt, ook de schone en zilte lucht op Schiermonnikoog maakt hongerig. Na een kort autoritje (of een stevige wandeling van een half uur richting de rand van het strand) bereiken jij en je collega's in no time Hotel Om de Noord, waar je vanuit het restaurant van de duinen kunt blijven genieten terwijl het diner wordt geserveerd. Na het eten gaan jullie voorzien van een warme jas en goede wandelschoenen opnieuw op pad, ditmaal om de sterren te bewonderen. Schiermonnikoog is namelijk een van de donkerste plekken van Nederland! Tijdens de sterrenwandeling met een gids van Bezoekerscentrum Nationaal Park Schiermonnikoog krijg je alles te horen over de sterrenbeelden, het Melkwegstelsel en andere fascinerende hemelverschijnselen. Vervolgens is het heerlijk naborrelen met chocolademelk of iets sterkers bij Hotel Om de Noord om daarna lekker te gaan slapen.
Fotografie: Marcel van Kammen

Het echte eilandgevoel

Wat voor Ameland geldt, is ook van toepassing op Schier. Wil je een mooie beleving aan je collega's meegeven, dan is één dag eigenlijk niet genoeg. Je leert Schiermonnikoog nog beter kennen tijdens een Westerstrandtocht, waarbij je onder begeleiding van een gids van-uit het dorp Schiermonnikoog rich-ting de dijk en via de kwelder naar het Westerstrand wandelt. Vervolgens gaan jullie aan boord voor een boottocht over de Waddenzee met als eindpunt de Veerdam. Wie spot als eerste de zeehonden? Een andere bijzondere beleving is de Eilander Balgexpres. Deze trekker met buswagen neemt je mee naar de ongerepte natuur van het meest oos-telijke deel van Schiermonnikoog. Dit gebied heet de Balg en bestaat uit een zandplaat (ontstaan in 1800) die ieder jaar verder groeit. Ook hier loop je grote kans om zeehonden te spotten. Voor lunch en diner kun je op meerdere plekken terecht. Aanraders zijn De Marlijn (de meest noordelijke horecalocatie van Nederland) en restaurant Ambrosijn. Overnachten kan uitstekend in Hotel Van der Werff, het legendarische en oudste hotel op het eiland. Daarnaast kan je ook kiezen voor het meest noordelijk gelegen hotel van Nederland, Strandhotel ZandtaanZee, waar je zo vanuit je hotelkamer de zee in kunt lopen.

Dubbele beleving

Kun je niet kiezen tussen beide Waddeneilanden? Kijk dan eens of je Ameland en Schiermonnikoog met elkaar kunt combineren. Indien het getij het toelaat, varen jullie na het verblijf op Ameland vanuit de haven, op de historische zeilklipper Willem Jacob, langs de Amelandse oostkust, de onbe-woonde Engelsmanplaat en het westpunt van Schiermonnikoog. Deze tocht van minimaal 6 uur breng je door op de comfortabele bankjes op het achterdek, terwijl je de uitleg van de schipper in je opneemt of juist de tijd neemt om bijvoorbeeld in groepjes opdrachten uit te werken.

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Of hulp nodig met een mooi programma op maat? Meet in Friesland helpt je graag verder! 

Wist je dat

  • Schiermonnikoog met 953 inwoners de kleinste gemeente is. Ook is het de gemeente met de laagste bevolkingsdichtheid in Nederland
  • het eiland sinds 1989 officieel een Nationaal Park is
  • de hoogste duintop 20 meter is 
  • Schiermonnikoog wordt geprezen om zijn rust, die onder andere in stand wordt gehouden doordat bezoekers hun auto op vaste wal moeten achterlaten
  • bewoners van oorsprong het Eilanders of Schiermonnikoogs spreken
  • ook Schiermonnikoog eigen feesten heeft. Kallemooi (soort vruchtbaarheidsfeest) rond Pinksteren en op of rond 5 december Klozum (soort verkleedpartij waarbij mensen thuis worden onthaald)
  • ook Schiermonnikoog actieve en grote stappen zet om een energiezelfvoorzienend eiland te worden
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Ameland Schiermonnikoog Wadden eilanden Friesland Meet In Friesland
Algemene voorwaarden | privacy statement