Locatietour Friesland: Alle ruimte en mogelijkheden in Friesland



Friesland biedt mooie en inspiratievolle locaties en goede service, maar wat betreft diversiteit en ruimte heeft de provincie echt een streepje voor op de rest van Nederland. Leeuwarden en Nationaal Park De Alde Feanen vormden dan ook een prima bestemming om er op maandag 6 juli een coronaproof Locatietour te organiseren, inclusief livestreamverbinding voor de thuisblijvers!

Fotografie: Bianca de Wit | BFoto  



Dat de 1,5 meter regel geen belemmering hoeft te zijn om zestig meeting- en eventplanners een leuke dag te bezorgen, wordt al snel duidelijk bij startlocatie WestCord Hotel WTC Leeuwarden. Hier starten zowel de overnachters als de kilometervreters in twee groepen met een heerlijk ontbijt op de elfde verdieping, inclusief prachtig uitzicht over de stad. Ook hangt er voor hen een zakje met een pompeblêdden-badge van Dekker creatieve media & Druk, desinfectiedoekjes en een mondkapje van Tigerconcept klaar. In de congreszaal op de eerste verdieping worden de deelnemers verwelkomd door Yvonne Hulleman (Meet in Friesland) en Linda Kerkhoven (Linda op Locatie) en wordt het eerste filmpje voor de livestream opgenomen. Deze livestream bestaat uit interviews met deelnemers die gedurende de dag door Marten Hylkema van MHB en presentator Joep van Weert van Aaaaha! Bureau voor live communicatie worden verzorgd, aangevuld met vooraf opgenomen filmpjes bij alle locaties. De sfeerimpressie van WTC Leeuwarden laat zien dat deze locatie beschikt over drie grote zalen en diverse kleinere zalen die op de eerste en tweede verdieping te vinden zijn. De grote zalen zijn in samenwerking met audiovisuele partner MHB voorzien van een nieuwe inrichting met mat-zwart plafond, white screen en AV-apparatuur zodat er ook hybride evenementen kunnen worden georganiseerd. Daarnaast zijn er 143 hotelkamers, variërend van standaard hotelkamers tot suites en longstay appartementen. In restaurant élevé en de skybar op de elfde verdieping kun je eveneens events organiseren.   



Celdeuren

De route naar de volgende locatie wordt per fiets van Bobfietsverhuur afgelegd. Bij de voormalige gevangenis de Blokhuispoort krijgen de eventplanners via de koptelefoons van Silent DJ.com een rondleiding. De locatie deed tot 2007 dienst als huis van bewaring. Sinds 2015 is het gerestaureerde complex in handen van Stichting BOEi die hier diverse ruimtes verhuurt. Tegenwoordig vind je er een cultureel bedrijvencentrum, een bibliotheek, restaurant Proefverlof, het Alibi hostel en een museum over de geschiedenis van het pand. Op de eerste verdieping van de bibliotheek zijn de voormalige cellen samengevoegd tot vergaderzalen. Daarnaast wordt de voormalige kapel gerenoveerd en geschikt gemaakt voor lezingen en talkshows. Ook de wasknijperzaal in het alcovengebouw - waar tot de negentiende eeuwen gevangenen in kooien en hangmatten sliepen - is geschikt voor bijvoorbeeld presentaties. Grote evenementen kunnen plaatsvinden in de binnenplaats gedeeltelijk overdekt met tenten. Deze zomer wordt deze binnenplaats omgetoverd naar een bajes- beach- festivalterrein. 



Skeletten en spinnen

Nadat de groep van een lunchpakketje is voorzien, worden de stuurmanskunsten getest in de elektrische sloepboten van Greenjoy. Na 30 minuten (of ietje langer) over de grachten en onder bruggetjes door manouvreren, arriveren de deelnemers vlakbij Natuurmuseum Fryslân. Hier heeft vaste cateraar Onder de Luifel in het museumcafé alvast een mosterdsoepje uitgeserveerd en ligt er een Fries suikerbroodje voor thuis klaar. Natuurmuseum Fryslân is ondergebracht in het Nieuwe Stads Weeshuis dat tot 1953 als zodanig in gebruik was. Het museum heeft een collectie van 330.000 voorwerpen, waaronder diverse opgezette dieren (de dominomus die Domino Day 2005 dreigde te verstoren), insecten, vlinders en schelpen. In de Walviszaal vind je onder andere het 15 meter lange skelet van een potvis. Zowel in het museumcafé als op de binnenplaats kunnen evenementen worden georganiseerd. De binnenplaats heeft een oppervlakte van 150 m2 en is voorzien van een glazen kap.



Postkantoor
Vanuit het museum is Post-Plaza Hotel en Grand Café makkelijk per fiets te bereiken. Post-Plaza is gevestigd in het oude postkantoor en het oude bankgebouw. Leuke details zijn een schakelpaneel waarmee dames in de telefooncentrale tot in de jaren 50 de telefoonverbindingen tot stand brachten en de kamernummerbordjes in de vorm van postzegels. De locatie beschikt over 82 hotelkamers en vier vergaderzalen. Het sfeervol ingerichte Grand Café is een grote, open ruimte met een prachtige houten plafondconstructie waar eveneens zakelijke bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd. Hier vind je ook de Grand Café shop met Friese producten, waaronder de eigengebrande koffiebonen van koffiebarrista Jesse. Deze worden gebrand in de koffiebranderij op de entresol.  



Duurzame boerderij
Bij een kennismaking met Leeuwarden mag je natuurlijk de mooie omgeving niet overslaan. Geheel coronaproof stappen de deelnemers in hun eigen auto voor een rit naar het dorp Warten. Bestemming is De Laape dat is vernoemd naar een voormalige boerderij. Op een flink stuk grond aan de Wartenster Wiid staan twee gebouwen in de vorm van oude kippenschuren. Elk gebouw bestaat uit een open kas met eigen keuken en ruimte om te trainen en te vergaderen, met daarachter negen eenpersoonskamers met eigen badkamer en wc. Tevens is er een vergaderlocatie in aanbouw in de stijl van een Friese boerderij uit de jaren 30. De Laape mag met recht een duurzame locatie worden genoemd. De gebouwen zijn dankzij het gebruik van warmtepompen, zonnepanelen en een vegetatiedak bijzonder duurzaam. Daarnaast zijn er op het terrein diverse insectenhotels en een ecobank van oude bestrating te vinden. De Laape biedt ook veel ruimte voor buitenevenementen, zoals een vergadering bij het kampvuur. Voor de catering wordt samengewerkt met Culivents.



Zeilen

De laatste bestemming van de dag is Earnewald in het Nationaal Park De Alde Feanen waar groepsuitjes & events Annage is gevestigd. Oud-eigenaar Age Veldboom verwelkomt de gasten met accordeon en na een korte uitleg mogen de eventplanners plaatsnemen in de skûtsjes voor een tocht over de wateren van De Alde Feanen. Bij Annage (in het bezit van een green key goud,  Fairtrade certificaat en een vloot van zeven skûtsjes en zeilpramen die indien nodig varen op blauwe diesel van Future Fuels) kun je het vergaderen combineren met een skûtsjesyl arrangement, maar je kunt er ook andere outdooractiviteiten boeken zoals survivalen, e-sloepvaren, handboogschieten of flyboarden.



Picknicken aan het water

Na de tocht over het water genieten de eventplanners aan het water van een picknick verzorgd door regionale leveranciers. Er zijn pizza’s van Pizza met Pazzi, hotdogs van de Foodbrothers, smoothies van Vitamine Bo en koffie van el Cafetin, waarbij Joep en zijn mede-bandleden van At Your Service Music voor de muzikale afsluiter zorgen. De stemming zit er dan bij de deelnemers nog altijd goed in. Voor hen is dit de perfecte gelegenheid geweest om op afstand samen te komen en inspiratie op te doen!

Check hier de aftermovie van de Locatietour Friesland. Op YouTube staan ook de livestreams van deze dag.



De Locatietour Friesland is georganiseerd door Linda op Locatie en Meet in Friesland. Op www.locatietour.nl kun je de aftermovies van eerder georganiseerde events bekijken. Dit jaar wordt er op 19 oktober nog een Locatietour georganiseerd in de regio Utrecht. Wil je op de hoogte blijven? Stuur dan een e-mail naar info@lindaoplocatie.nl. 
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Meet In Friesland Leeuwarden Locatietour Linda op Locatie Bestemming Locatie Friesland 1,5 meter
Algemene voorwaarden | privacy statement